Per arribar al santuari de Cabrera no hi ha altre remei que caminar. I és que l’aparcament més proper, el del coll del Bram, no eximeix ningú de pujar els 280 esglaons fins al capdamunt del cingle. Tot i això, l’atractiu de l’indret i unes vistes privilegiades sobre la Plana de Vic, la Garrotxa o fins i tot el golf de Roses l’han convertit en un destí estrella de qualsevol excursió de cap de setmana a Osona.
Ara, i precisament amb la intenció de millorar-hi l’accés a peu, l’Ajuntament de l’Esquirol ha començat unes obres de rehabilitació a l’anomenat Camí Vell de Cabrera, el que surt de Cantonigròs i passa per la serra d’Aiats. Es tracta d’uns treballs que s’allargaran tot un mes per actuar a trams especialment perjudicats pels efectes del pas dels anys: erosió, pluges, escorrenties d’aigua, falta de manteniment i la cada vegada més massificada vegetació forestal.
El primer canvi, ja visible, ha estat a les escales del final del recorregut, just abans d’arribar al santuari i on s’ha substituït 245 metres de l’antiga barana per una de nova. Properament també s’actuarà a les Marrades, el camí tradicional d’arribada a Cabrera, per reparar els trencaaigües i fer-hi nous graons. Segons Jordi Tutusaus, director d’obra, aquesta actuació “permetrà revaloritzar l’estructura antiga de pedra seca”, però en aquest punt no es podrà restaurar completament l’empedrat perquè “anys enrere s’hi va abocar ciment i retirar-lo seria molt costós”.
A mesura que avancin les obres també variarà substancialment l’aspecte del coll del Bram, ja que s’hi adequarà una àrea de 200 metres quadrats perquè els cotxes, que ja hi aparquen, ho puguin fer d’una manera més ordenada. L’alcalde de l’Esquirol, Àlex Montanyà, explica que de moment “no és un espai massificat, però igualment hem d’aconseguir que sigui més digne, endreçat i que s’hi pugui fer qualsevol tipus de maniobra”.
Amb aquest paquet d’actuacions al Camí Vell de Cabrera, que també inclouran desbrossar alguns trams dels cinc quilòmetres de l’itinerari fins a Cantonigròs, el consistori rehabilitarà un recorregut que transcorre pels hàbitats “més representatius” de l’Espai Natural del Collsacabra: rouredes amb boix continentals, fagedes obagues i els penya-segats calcaris tan característics de la zona.
El finançament per portar a terme les obres prové del Departament de Territori i Sostenibilitat a través d’uns ajuts adreçats específicament a espais naturals protegits de Catalunya. La rehabilitació, a més a més, s’està fent seguint tècniques tradicionals i les pautes que marquen dos llibres diferents: Manual per a la recuperació de camins tradicionals, del mateix Tutusaus, i el Llibre dels camins, escrit per Rafel López-Monné i Xavier Campillo.
{{ comment.text }}