“És un punt de llum en la foscor.” D’aquesta manera defineix Ramon Furriols l’aurora, el moment de la sortida del sol, i des de fa 10 anys el nom amb què es coneix el projecte d’economia social creat per tres osonencs: el mateix Furriols, Feliu Fusté i Martí Coromines. L’origen cal buscar-lo en la voluntat d’oferir a joves amb pocs recursos la possibilitat de tenir experiències de mobilitat internacional, “una situació que a nosaltres ens va canviar la vida”. En l’última dècada, el projecte Aurora ha enviat uns 300 joves “a conèixer altres cultures, i a enriquir-se personalment”.
En paral·lel a aquest primer objectiu, Aurora va començar a col·laborar amb altres entitats sense ànim de lucre com per exemple la Fundació Trueta per fer créixer projectes solidaris. Ara fa tres anys, l’equip va fer un pas endavant i va constituir una cooperativa per així oferir més serveis. D’aquesta nova branca n’han aparegut noves iniciatives, com les passejades terapèutiques en bicicleta per a persones grans, la col·laboració amb BiciClot per temes de mobilitat sostenible o amb altres institucions públiques i cooperatives per desplegar nous projectes d’economia social.
Amb set persones implicades, Aurora ofereix actualment diversos serveis que van des d’accions de transformació social, passant per la gestió fiscal i comptable, fins al vincle amb l’administració.
Entre els projectes més recents hi ha l’anomenat El Refugi, que ha comportat la reforma i adaptació de l’edifici de les escoles de Sentfores-La Guixa i, de la mà de la cooperativa de Txarango, la gravació d’un disc per donar suport a diferents artistes emergents d’Osona.
Amb la perspectiva de 10 anys de recorregut, Furriols afirma que els hi ha anat “més bé del que esperàvem”. I és que fent honor al fenomen que els dona nom, l’aurora, es mostren orgullosos d’haver sigut “un punt lluminós”, en el moment que algunes persones o col·lectius passaven “per un moment de foscor”.
Espectacle deproducció pròpia per celebrar la dècada
La Sala Joaquim Maideu de L’Atlàntida va acollir l’espectacle de celebració dels 10 anys d’Aurora. Un bingo era l’element aleatori que provocava que en funció del número que apareixia s’iniciés un o altre número en els escenaris que envoltaven el públic. Música, circ, performance o experiències d’usuaris dels serveis terapèutics, entre d’altres, van anar apareixent en un acte que va comptar amb Oriol Sauleda com a mestre de cerimònies. Per acompanyar les actuacions, el públic va poder gaudir d’un tast de vins i formatges de proximitat. El preu de les entrades anava destinat als mateixos artistes.
{{ comment.text }}