Ja fa quatre mesos que en Sidati, en Mayan o la Mariam Ali van tornar als camps de refugiats de Tindouf, a Algèria. Són tres dels 26 nens sahrauís que han passat l’estiu a Osona i el Ripollès en el marc del programa “Vacances en pau”. La majoria viatjaran de nou a Catalunya l’any vinent, però aquest desembre s’han retrobat amb les seves famílies d’acollida. D’hostes a amfitrions: les han allotjat a casa seva, a més de 2.500 quilòmetres d’on es van conèixer, perquè descobrissin en primera persona com viuen els 150.000 refugiats dels campaments de Tindouf. Des que hi van arribar els primers, han passat quatre dècades. Fugien de l’exèrcit i l’aviació marroquina i ara, sota el govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), esperen el referèndum que els permeti recuperar el Sàhara. La zona que ocupen es coneix com la Hamada, “lloc on no hi ha res”, el desert dels deserts.
A banda de les famílies, entre la vintena de persones que s’han desplaçat fins a Tindouf també hi ha membres de l’ONG Cooperació Osona Sàhara (COOOS). Hi viatgen dos cops cada any des de 2015 i durant l’estada es reuneixen amb el govern de la RSAD, sobretot els ministeris de Salut, Educació i Cooperació, per plantejar-los projectes o bé dissenyar-ne de nous. Alhora, “fiscalitzem com es desenvolupen les iniciatives que anem tirant endavant”, explica Joan Canillas. La primera va ser comprar una llitera i instrumental a un dentista que passa consulta gratuïta a infants, gent gran i persones amb discapacitat intel·lectual. COOOS també va cedir-li un 4×4 que fa servir per moure’s entre els camps de refugiats.
Pel que fa al futur, l’ONG està a punt de tancar un projecte amb l’Hospital Quirón per traslladar a Tindouf metges que puguin formar professionals al Sàhara i, igualment, portar-ne d’altres a Catalunya perquè ampliïn coneixements. També tenen entre mans un acord amb la Universitat de Vic – Universitat de Catalunya per enviar estudiants del centre a Algèria el curs vinent.
La particularitat de les seves estades als camps de refugiats, també de la d’aquest desembre, és que les persones que viatgen fins a Tindouf s’allotgen totes, sense excepció, a casa de famílies locals. Si acullen algun nen o nena durant les vacances d’estiu, a la d’aquest infant i, en cas contrari, en habitatges que coordina el Frente Polisario o Cooperació Osona Sàhara. La primera opció representa “tancar el cercle”, apunta Canillas, “és la millor manera d’entendre què envolta el nen”. En defensa els beneficis, tot i que reconeix que “els diners o la impossibilitat de demanar dies de festa” poden ser un obstacle. Un dels objectius que persegueix l’ONG actualment és augmentar el nombre de socis. En tenen una vintena i ara acaben d’activar l’opció de donar-se d’alta a través de la pàgina web. A banda de triar la quota, Canillas destaca que “pots escollir el projecte concret al qual dedicar l’aportació”.
{{ comment.text }}