Fins a finals de setembre es pot veure a la rectoria del Santuari de la Gleva, una exposició que commemora el centenari de la coronació de la Mare de Déu, patrona de la Plana.
Una fita que permet recordar aquesta efemèride, que va posar La Gleva al mapa el 1923, arran d’una coronació que va tenir un gran seguiment popular.
El programa Torn de tarda de La Xarxa, que s’emet per EL 9 TV, hi ha dedicat un reportatge.
El 8 de setembre passat se’n va fer la commemoració solemne, que va omplir l’església del santurari. Les cròniques de l’època parlen que a la festa de la coronació hi van assistir entre 20.000 i 50.000 persones, “que per tant l’havien de convetir en una de les mobilitzacions populars més importants en molt temps a la comarca”, explica Carles Martíenez, director del Museu del Ter, que ha a produït l’exposició amb el comissariat de l‘expert en religiositat popular Joan Arimany.
Les coronacions eren actes que es van estendre sobretot a partir de finals del segle XIX per reivindicar les devocions marianes, impulsades per les congregacions que treballaven per al seu culte. Se’n van fer, per exemple, de les marededéus de Montserrat, la Mercè de Barcelona o la de Queralt, al Berguedà.
L’exposició de la Gleva, que es pot visitar fins al 30 de setembre, compta amb un ampli seguiment fotogràfic i documental d’aquella celebració, de la que també ha es van celebrar els 75 anys ara en fa 25.
“Estem molt contents de la gent que hi vam tenir”, explica l’alcaldessa de Les Masies de Voltregà, Vero Ruiz.
Per ella, més enllà del fet religiós, que poc té a veure avui amb el que podia existir fa 100 anys, el santuari de La Gleva “constitueix un patrimoni cultural i històtic molt important i la gent de Les Masies hi té una gran estima”.
{{ comment.text }}