QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Aquest diumenge, dinar a Vic contra el malbaratament alimentari , on s’esperen 400 comensals

Una família llença cada any 63 quilos d’aliments amb una pèrdua econòmica de 330 euros

Al llarg de l’any passat més de 173.000 tones d’aliments van anar a parar a les escombraries. Això representa uns 63 quilos per casa, que haurien permès alimentar 275.000 persones durant un any i van tenir un cost econòmic de 902 milions d’euros, 330 euros per família.

Les xifres d’impacte les recull un estudi de la Generalitat que vol posar el focus en una problemàtica, la de les pèrdues i el malbaratament alimentari, de la qual dimarts es va commemorar el dia mundial. Per conscienciar la ciutadania, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació organitza cada any per aquesta època diverses accions dins la campanya “Aprofitem els aliments”, com els Gastrorecups que ofereixen diversos restaurants d’Osona i el Ripollès.

L’acte estrella, però, és el Gran Dinar d’Aprofitament, que després de passar per Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona, aquest any en la cinquena edició aterra a Vic. Es tracta d’un àpat gratuït per a almenys 400 comensals que aquí prepararan cuiners del col·lectiu Osona Cuina amb aliments recuperats però aptes per al consum i gràcies a la col·laboració d’una cinquantena de voluntaris.

Es farà a partir de les 12 del migdia a la plaça del Carbó i per participar-hi no fan falta inscripcions, només cal portar plats, got i coberts.

“Estem molt agraïts que Vic hagi pujat a aquest tren com a representant d’una comarca que tant pel que fa a productors agraris com a empreses alimentàries és un referent a tot Catalunya i això s’ha de posar en valor”, destacava durant la presentació de la iniciativa la directora dels Serveis Territorials d’Agricultura a la Catalunya Central, Raquel Sánchez.

Per fer possible la iniciativa en aquesta edició a la capital d’Osona la Generalitat ha buscat la complicitat de l’Ajuntament de Vic, la Plataforma Aprofitem els Aliments, Osona Biocircular, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-UCC i Creacció.

“Com a ciutat ens fa molta il·lusió acollir el Gran Dinar perquè s’ha fet a les quatre capitals de província de Catalunya i tenim l’honor que ara ens ho hagin proposat a nosaltres com a referents a la Catalunya Central”, deia la regidora de Comerç, Estratègia Econòmica i Desenvolupament Territorial de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella.

L’àpat, a més a més, s’ha fet coincidir amb la celebració també diumenge a la ciutat de la cinquena Fira d’Economia Circular a la rambla Tarradellas, que enguany al llarg del matí posarà el focus en el residu electrònic i l’impacte ambiental i social de la tecnologia.

El Gran Dinar també comptarà amb parades i tallers al Passeig per reforçar l’objectiu de la jornada que no és altre que sensibilitzar la població sobre la importància de reduir el malbaratament alimentari i promoure un consum més responsable.

Busquem un abans i un després a la ciutat on anem. Coneixem la teoria però no acabem de fer el pas i volem esperonar tota la ciutadania a passar a l’acció”, afirmava la directora de la Plataforma Aprofitem els Aliments, Gaby Susanna.

El dinar d’aquest any a Vic serà possible gràcies a la recuperació de tomàquets, albergínies, moniatos i carbassons del Banc de Llavors d’Osona així com bledes del Circell, que no tenen sortida comercial però que estan en bon estat per al consum.

Els organitzadors també han demanat a botigues i forns de pa de la ciutat que els guardin el producte que al final de la setmana hauran anat descartant de posar a la venda “per diferents motius”. Serà amb tot plegat que els cuiners elaboraran diversos plats i postres perquè els participants escullin els que més els agraden. A l’acabar es donarà a conèixer la quantitat total d’aliments que s’ha evitat llençar, amb la referència de l’any passat a Girona, on es va arribar als 500 quilos.

LA PREGUNTA

Considera que PSOE i Junts recomposaran la relació per restituir la majoria de la investidura?

En aquesta enquesta han votat 163 persones.