EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una mirada calidoscòpica a l’educació

Diversos experts reflexionen al llibre ‘Mirades. L’educació com a futur’, editat pel col·legi Sant Miquel de Vic

L’augment de la pobresa, les desigualtats, l’impacte del canvi climàtic o els conflictes bèl·lics. En una realitat “enfangada” com la que estem vivint, és l’educació de les generacions presents i futures la millor arma per fer front als actuals problemes de la humanitat i superar les crisis que poden venir en els propers anys. Aquesta és una de les tesis que defensa Ignasi Roviró en el llibre Mirades. L’educació com a futur, que acaba de publicar el col·legi Sant Miquel dels Sants amb motiu dels 160 anys.

Volem millorar el món i estem convençuts que la millor eina és l’educació.” Roviró aposta per una educació que permeti assumir críticament “el món injust i malalt que vivim”, i encomani als alumnes la passió per la recerca de continguts precisos i de qualitat. L’article del seu director és només una de la quinzena de reflexions d’experts que recull el llibre, que Roviró defineix com “una mirada calidoscòpica de l’educació i el futur”. Hi ha articles d’especialistes en educació de diferents nacionalitats, amb múltiples llengües i perspectives vàries. Però, a més, els treballs dels experts es combinen durant les 150 pàgines del llibre amb aportacions de mestres i alumnes de l’escola on reflexionen sobre el centre educatiu. La presentació, dimarts al claustre del col·legi Sant Miquel, va reunir la comunitat educativa en un acte en què hi va assistir el rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Josep Eladi Baños; l’alcaldessa de Vic i presidenta del Patronat de la Fundació del Col·legi Sant Miquel, Anna Erra, i alguns dels autors dels textos que conformen el llibre.

Durant l’acte, Mattia Baiutti, investigador de la Fondazione Intercultura, va assegurar que el principal repte que tenen les escoles és formar “ciutadans globals”. Tal com s’ha vist en les últimes crisis–com la pandèmia, la guerra a Ucraïna i les crisis econòmiques–, les conseqüències són planetàries i cal que aquests ciutadans globals comparteixin coneixements, competències i valors per fer-hi front i garantir la pau i la democràcia. Enric Prats va recordar que les decisions del futur es prenen en el present i que, per tant, ara és el moment de definir el paper de l’educació en aquest escenari de “complexitat i incertesa”. No hi ha receptes miraculoses, però, tal com va dir Lluís Font, el que està clar és que per aconseguir l’èxit educatiu caldrà “enfangar-se”.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà noves eleccions a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 268 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't