Carme Comas, usuària dels serveis d’Osonament, ha canviat les galetes que picava entre hores per una peça de fruita o un iogurt descremat. Malgrat la temptació, segueix tan bé com pot la dieta personalitzada que li ha dissenyat Cristina Prats, estudiant de tercer curs de Nutrició Humana i Dietètica a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Elles són un exemple de les anomenades parelles dietètiques, un projecte entre totes dues institucions que combina servei i aprenentatge: persones vinculades a Osonament milloren els seus hàbits alimentaris i, alhora, els alumnes tracten pacients reals.
Comas, amb una dieta de 1.200 calories diàries, té l’objectiu de baixar dels 90 quilos de pes. Per aconseguir-ho, Prats li ha recomanat reduir el consum de galetes i, entre altres, menjar peix. “Abans no ho feia i ara m’he aficionat al calamar i la sípia a la planxa”, explica, “i amb tot plegat ja hi he notat, vaig més lleugera i respiro millor”. Des del punt de vista de Prats, l’experiència és igualment positiva: “Havia fet dietes per a familiars i amics, però és la primera vegada que treballem amb algú que no coneixíem d’abans. Veure que funciona és una sensació molt reconfortant”.
En aquesta edició del projecte, la segona, hi han participat 16 parelles
Com les 15 parelles restants, Comas i Prats es van conèixer al mes de març. Des d’aleshores s’han vist tres vegades. L’última, la setmana passada, la van dedicar a repassar la dieta i fer-hi ajustos abans de tancar el projecte: “A partir d’ara, la idea és que la Carme pugui continuar seguint-la i no hi ha cap problema a augmentar les quantitats si nota que passa gana”.
Aquesta edició de les parelles dietètiques ha estat la segona després que Osonament i la Universitat de Vic estrenessin la iniciativa amb èxit l’any passat. Anna Vila, professora del centre, explica que van tirar-la endavant en el marc de “l’aposta per a la innovació docent” i després de percebre que les persones amb problemes de salut mental “eren un col·lectiu que podia tenir mancances pel que fa a alimentació saludable”, ja que sovint conviuen amb patologies associades a la malaltia o fruit del tractament. En aquest sentit, tal com destaca Mireia Vilamala, doctorant industrial en Nutrició entre la UVic i Osonament, és clau que els usuaris estiguin en contacte amb els dietistes: “La participació activa fa que se sentin més motivats a portar a terme les recomanacions”.
{{ comment.text }}