EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una vigatana rep una beca per investigar contra el càncer als Estats Units

Raquel Cumeras pretén fer la detecció precoç del càncer de còlon i recte a través de l’orina

La investigadora vigatana Raquel Cumeras és una de les 137 persones que es beneficiaran de la beca Maria Skolodowska-Curie Individual Fellowship que atorga la Comissió Europea. D’aquesta manera, podrà desenvolupar el projecte COLOVOC, que pretén trobar biomarcadors per detectar el càncer de còlon i recte en una fase inicial a través de l’orina o la sang, una proposta que han fet des del grup de recerca MiL@b de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, on treballa.

A través de la beca, la doctora en Ciències Físiques portarà a terme el projecte en tres anys, dos dels quals a la University of California Davis, als Estats Units, amb el professor Oliver Fiehn –un dels pares de la metabolòmica– i el tercer any tornarà a la universitat tarragonina. A Cumeras treballar “amb gent de tant nivell” li fa “respecte”, però espera aprendre molt.

Cumeras portarà a terme el projecte en tres anys, dos dels quals a la University of California Davis

Treballant als dos països pretenen fer “una doble validació” i també treballar amb grups de persones diferents amb hàbits variables en funció del país on viuen, ja que en el càncer de còlon i recte, a part de l’edat, un altre factor de risc és l’alimentació. “El biomarcador precoç tindrà més validesa amb gent amb cultures i hàbits diferents”, assegura. A més, les mostres es validaran amb dos instrumentals diferents a l’espera que donin igual tècnicament.

Actualment, el protocol establert pel sistema sanitari per la detecció precoç del càncer de còlon i recte es basa a demanar, per carta, a la població de més de 50 anys una mostra de femta. Poden recollir un kit a la farmàcia per agafar la mostra i retornar-la allà mateix. Des de l’institut d’investigació apunten que tot i que s’ha demostrat que el programa de detecció precoç “redueix la mortalitat dels pacients, la incomoditat de recollir mostres de femta fa que només el 40% de la població faci el cribratge”. L’estudi proposa una recollida de mostres a través de l’orina de primera hora del matí i preveu que d’aquesta manera també hi hagi un increment de la participació. Els investigadors creuen que a través de biofluids com l’orina i la sang es poden detectar metabòlits que estiguin relacionats amb la presència de tumors d’origen cancerigen.

El protocol actual per detectar el càncer de còlon i recte es basa a demanar una mostra de femta a la població de més de 50 anys

Cumeras marxarà als Estats Units l’estiu de l’any vinent, ja que aquest gener va començar un altre projecte a la URV sobre el càncer de bufeta i vol acabar-lo. La vigatana es mostra molt contenta d’haver rebut la beca de la Comissió Europea, ja que “costen molt d’aconseguir, són molt competitives” i per la qual també valoren el centre d’on prové, on comptarà amb el doctor Jesús Brezmes com a supervisor. Cumeras apunta que haver rebut la beca és “com un premi per a la persona i el projecte que faci”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 214 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't