EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Uns setanta joves fan de ‘tallafocs’ contra els rumors a Manlleu

La capital del Ter acull la cimera antirumors amb adolescents d’arreu per fomentar l’esperit crític

Ha desaparegut un telèfon mòbil en una classe. Hi ha tres sospitosos: l’Alba, la noia que ha perdut el dispositiu; el seu xicot, en Benjamí, i en Cameron, un jove migrant. Qui té el mòbil? Set testimonis donen la seva versió dels fets, sovint contaminada per perjudicis i estereotips. Resulta que al final, però, tot ha estat una confusió. L’Alba i en Cameron tenen una motxilla exactament igual i en Benjamí s’ha confós i ha desat el mòbil de la seva xicota a la del jove.

“El robatori desastrós” és una de les proves de la gimcana que es va organitzar aquest dissabte a la tarda a Manlleu. S’englobava en la cimera juvenil Antirumors celebrada del 12 al 15 d’octubre a la ciutat i que va reunir una setantena de joves de Bilbao, Cartagena, Castelló de la Plana, Fuenlabrada, Getxo, Sabadell, Sant Sebastià i Tenerife. Cadascun dels grups va organitzar una prova.

Precisament, la proposta de Getxo era la del suposat robatori. Tal com explicava el jove basc Hugo Díez, el propòsit de la prova era com tombar els rumors: “Alguns poden ser certs, però no sempre tenim tota la història”. A més d’això, també serveix per “trencar els estereotips”.

El requisit d’aquesta gimcana que es va portar a terme a Manlleu és que sigui replicable i així “poder-lo portar a la resta de municipis” que formen part de la xarxa, explicava per la seva banda Keltoum Ibrahim, una agent antirumors de la ciutat osonenca.

Què vol dir ser agent antirumors? “Per mi significa ser el tallafoc de la cadena dels rumors que amb el temps es va fent més gran”, apuntava Ana Mabale, de Fuenlabrada. En aquest sentit, la jove remarcava que “podem frenar-ho i canviar-ho si com a joves tenim una formació i som capaços de tenir un punt de vista diferent del normatiu i de la gent del nostre entorn”. D’aquesta manera, afegia, “també s’acaba amb els estereotips”.

Tant ella com la Keltoum fa poc més d’un any que s’estan formant com a agents antirumors, però el resultat ja és palpable. Tal com remarcava la jove de Manlleu, “abans quan m’arribava un rumor el compartia. No em parava a pensar si era veritat o d’on havia sortit. Ara estic més formada, informada i em pregunto les coses. Soc més crítica”. En la mateixa línia es pronunciava la noia de Fuenlabrada: “L’Ana d’abans era menys crítica amb la manera de veure les coses. Tenia el meu punt de vista influenciat pel meu entorn”. “Amb cimeres com aquestes puc compartir-lo amb molta gent d’altres llocs i visions diferents”, subratllava.

La cimera que va acollir Manlleu és la setena que es realitza a l’Estat espanyol i és un esdeveniment itinerant que en cada edició se celebra a una de les ciutats que formen part de la xarxa. Enfortir el vincle entre joves amb inquietuds socials, fomentar l’apoderament d’aquests agents antirumors, compartir experiències, i dissenyar eines i processos per combatre i desmuntar estereotips són alguns dels objectius.

“Potser no us n’adoneu, però la vostra tasca és importantíssima”, deia diumenge Toni Poyato, regidor de Serveis a les Persones i Ciutadania, en la cloenda de la cimera juvenil, a la casa de colònies El Molí de la Riera de Sant Pere de Torelló. “Hi ha un territori abonat pels rumors i vosaltres sou capaços de separar el gra de la palla. Sou el futur de les vostres comunitats”, concloïa.

LA PREGUNTA

Creieu que el Barça de Hansi Flick pot fer una bona temporada amb la plantilla que té en aquests moments?

En aquesta enquesta han votat 291 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't