Per treure les males herbes dels camps de cultiu hi ha dues maneres: arrencant-les manualment o amb productes químics que les maten. Però per normativa europea els productes químics quedaran prohibits en els propers anys i no fan cap bé al sòl. Davant d’això, els responsables de l’empresa de maquinària agrícola Sovi, de Vic, Jordi Vilella i Pau Soler, han ideat i presentat a la fira de Mollerussa fa uns dies la Greenline, una màquina desherbadora que, amb la ajuda de la intel·ligència artificial, detecta quin és el cultiu a preservar i arrenca les males herbes.
La fabricació d’aquesta eina es fa als tallers de Sovi, que han comptat per la part electrònica amb una empresa externa, del Bages. Amb una càmera i el software adequat, l’agricultor només ha de posar a l’ordinador “la mida d’amplada i alçada que té la planta bona i la màquina determina on són les males herbes i ella mateixa es desplaça i es corregeix per arrencar-les”, explica Vilella, que afegeix que “encara estem fent proves al camp i ajustant coses” però ja pensen a fabricar-la en sèrie perquè a “Mollerussa va tenir molt bona acollida”. L’ús de la desherbadora es pot fer durant tot l’any i en tota mena de cultius perquè a cada un se l’identifica per les mides.
Vilella explica que al mercat espanyol no hi ha encara res semblant, tot i que sí al mercat alemany. També es fa recerca i es proven altres opcions al món com l’ús del làser per matar aquestes herbes, però el preu no és assequible. La seva té un valor d’entre 50.000 i 70.000 euros i ha estat ideada i construïda a Vic “com fem la resta de maquinària que tenim com vibrocultivadors, preparadores de terra o arades de cisells”.
L’empresa va néixer el 2010 de la mà de Vilella –enginyer i qui porta la part comercial– i Soler –responsable de manteniment–. Era en plena crisi, però “en el sector agrícola no es notava, ni ara”, diu. Des de fa tres anys volten l’1,5 milions d’euros de facturació i el darrer any “tot i la Covid, hem ampliat la plantilla de set a nou treballadors”. Tenen dos espais de 1.200 metres, venen a tot Espanya i “de moment no exportem”, diu Vilella, que aposta “per diferenciar-nos en innovació i valor afegit”.
Quinze fotos i 35.000 càlculs per segon
La càmera que està situada a la punta de la fotografia pot fer 15 fotos cada segon. Amb això l’ordinador fa al voltant de 35.000 càlculs cada segon que decideixen cap on es mou la maquinària per fer fora les males herbes situades entre el gra, el cereal o la planta que hi hagi al camp. A diferència de maquinària semblant d’origen alemany que mostra la imatge per colors –el marró del terra i el verd de la planta–, la visió de la càmera és en 3D i “permet treballar en qualsevol moment, tant si és de nit com si el sol toca de cara o d’esquena”, diu Vilella.
{{ comment.text }}