EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Sumant cap a la immunitat de grup

La vacunació s’amplia a la franja dels 12 als 15 anys en un moment en què ha disminuït la demanda de dosis entre la població

Just a l’entrada del punt de vacunació del recinte firal del Sucre de Vic la Isona, de 12 anys, no les té totes a l’hora de vacunar-se. Les punxades no fan mai gaire gràcia. La resposta a la pregunta de per què és important fer-ho, però, es converteix en l’argument més contundent a l’hora de fer el pas: “Per frenar la pandèmia”. I així ho corrobora l’adjunta a la direcció del servei d’atenció primària d’Osona, Eva Serra, en el moment d’argumentar l’obertura de la vacunació a la franja d’entre 12 i 15 anys, un fet que s’ha produït aquesta setmana. Si bé és cert que com a “factor individual no són edats amb un gran risc”, diu Serra, sí que tenen un paper important com a transmissors de la malaltia, “i vacunar-los ens ha de permetre avançar cap a la immunitat de grup i no trobar-nos amb escenaris com aquesta cinquena onada”. D’altra banda, amb l’arrencada del curs escolar en un horitzó ben proper, assolir un percentatge d’immunitat elevada en etapes com la Secundària “ens ha de portar a una educació més saludable i segura, que ens permeti avançar com a societat”, diu Serra.

Ja a la porta del recinte firal del Sucre s’hi espera Arnau Dalmau, també de 12 anys, amb la seva mare, Irene Casadesús. L’Arnau tenia clar que es volia vacunar “per intentar tornar a poc a poc a la normalitat”, i de fet ha vingut expressament de Gironella per punxar-se. La mare veu avantatges en l’administració del vaccí primer de tot, “pensant en l’escola”, ja que espera que permeti “reduir confinaments de classes”. De l’altra, de cara a les vacances, “ja que volem anar a França i amb la pauta completa ens estalviarem haver de fer diverses proves PCR i tests d’antígens”.
A la sortida del punt de vacunació, Martí Serrat assegura que la punxada “ni l’he notat”, i que el gest que acaba de fer és important “per reduir els contagis” i en cas que n’hi hagi, “que siguin més lleus”. A casa li han explicat bé, ja que la mare, Gemma Puig, és infermera en una residència “i tenia clar que quan ell es pogués vacunar, ho faríem”, per de mica en mica, entre tots, anar reduint els riscos que comporta la Covid-19.

L’administració de vacunes cau a la meitat a l’agost

“L’estiu i la vacunació no són incompatibles”. Aquest és l’avís que feia aquest dijous al matí l’adjunta a la direcció del servei d’atenció primària d’Osona, Eva Serra, després de detectar que en les dues primeres setmanes d’agost la demanda d’hores per vacunar-se ha caigut a la meitat respecte al juliol. Les xifres són clares: per la primera setmana d’agost van arribar a Osona 4.778 dosis, i dilluns passat “encara hi havia un 30% de les cites sense assignar”. L’obertura de la vacunació a la franja de 12 a 15 anys va suposar un petit impuls al ritme de vacunació que es fa de dilluns a divendres al Sucre de Vic, i per exemple dimecres “el 57% de les dosis que es van administrar van ser en adolescents”, una dinàmica que s’ha mantingut tant dijous com divendres.

En previsió de la setmana que ve, dimecres van arribar a Osona 6.282 dosis i les estadístiques mostraven que aquest dijous al matí encara quedaven el 50,3% de cites disponibles per posar-se la vacuna entre el 9 i el 14 d’agost. Davant d’aquest escenari de caiguda de vacunacions, Serra fa una crida a la població, “ja que tenim els professionals a punt, també les vacunes i ens falta que vingui la gent”. En aquest mateix sentit, el tècnic referent de la campanya de vacunació del CatSalut a la Catalunya Central, Pere Martí, llançava un repte a la societat, tot recordant que més enllà de moments molt puntuals a l’inici de la vacunació o a començaments d’aquest passat mes de juliol, “la capacitat de vacunar del Sucre no s’ha posat mai a prova. I ho dic ben clar: volem que ens hi posin, i veure quantes dosis podem arribar a administrar”.

Tot i l’excedent de vacunes que s’està detectant en aquest inici d’agost, “no hem arribat al punt de no saber què fer-ne”, diu Serra, remarcant que les condicions de transport i emmagatzematge permeten guardar-les durant diversos mesos. Ara bé, el personal sanitari no vol que s’acumulin vacunes a les neveres “quan encara hi ha població sense vacunar”. En aquest sentit, cal posar en valor “la feina de formiga” que fan tots els equips d’atenció primària de la comarca, “trucant a persones que no s’han vacunat, que els ha passat la cita o que esperen la segona dosi”, explica Martí.

I és que la cursa de fons de la pandèmia té una línia d’arribada ben clara: la immunitat de grup. Una protecció que en un primer moment se situava en el 70% de població vacunada però amb l’aparició de variants del virus com la delta “haurà de ser més elevada”. Des del Sucre insisteixen: “Per responsabilitat comunitària i per assolir la immunitat de grup ens hem de vacunar”. I si és a l’agost, no passa res. Perquè la Covid-19 no fa vacances.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 149 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't