La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha anunciat que destinaran 2 MEUR en ajuts per retirar les cobertes d’amiant malmeses per la pedregada del 2 d’agost a Sant Pere de Torelló i Vidrà. L’objectiu és que es resolgui amb “màxima diligència”.
Ho ha explicat durant una visita amb l’alcalde, Jordi Fàbrega, on ha pogut veure com avançaven els treballs de reparació de l’escola-institut, un dels espais municipals més malmesos. A banda de retirar-hi l’amiant, es farà una nova teulada amb plaques fotovoltaiques.
La consellera ha assenyalat que, malgrat “la desgràcia meteorològica”, el municipi “avançarà en temes de salut i medi ambient” tot recordant que el fibrociment està prohibit des del 2002 si bé encara està molt present al territori.
Aquesta línia d’ajuts, vehiculada a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), anirà dirigida a particulars i administracions locals per tal de poder cobrir els costos de retir l’amiant de forma segura i la seva gestió.
La partida estarà acotada al dia i fets de la pedregada del 2 d’agost. Basant-se en les dades del Servei de Meteorologia de Catalunya, es podrà determinar amb exactitud la zona afectada a través d’un informe que actualment està en fase d’esborrany. Sant Pere de Torelló està afectat “de ple”, segons paraules de la consellera de Territori, que aquest dilluns ha vist com evolucionaven els treballs de reparació.
L’alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, ha detallat que calculen que hi ha 70.000 m2 de teulades amb fibrociment malmeses, entre habitatges, indústria, cases de pagès i explotacions agràries i ramaderes.
Dels 50 MEUR valorats en danys, ha concretat que 3 MEUR es corresponen a danys en edificis municipals mentre que els restants són de particulars i empreses.
Fàbrega ha explicat que ja han rebut les reclamacions de 200 veïns que acrediten haver patit danys a través de l’oficina d’atenció que han obert per agilitzar i acompanyar els ciutadans en els tràmits.
Aquest divendres, a més, s’acabarà el termini per poder presentar la documentació a l’Ajuntament. Després s’entregarà a l’Estat per demanar que el Consell de Ministres la declari zona d’afectació greu -el que abans es deia zona catastròfica.
L’escola passarà a tenir plaques
Com que la teulada de l’escola-institut Josep Maria Xandri s’haurà de refer de nou -és un dels edificis municipals més afectats-, l’Ajuntament aprofitarà la retirada de l’amiant de l’antiga teulada per posar-hi plaques fotovoltaiques.
Els treballs de reparació de la pedregada amb la construcció d’una nova teulada aniran a càrrec de la Generalitat. La previsió és que el curs escolar pugui començar amb una “certa normalitat” al centre – aquests dies s’hi instal·larà una planxa metàl·lica– un fet inimaginable l’endemà de la pedregada.
El batlle ha agraït el compromís de l’executiu per fer-ho possible i la bona col·laboració de tot el poble. Aquesta és la segona visita d’una consellera des del 2 d’agost. També ho va fer la llavors consellera d’Educació, Anna Simó.
La retirada d’amiant per instal·lar-hi després plaques fotovoltaiques és un altre dels temes que s’hauran de treballar en un futur com també passa a altres punts de Catalunya.
Sant Pere de Torelló ja compta amb teulades de particulars i edificis públics amb plaques solars. Unes instal·lacions que també han quedat malmeses per la pedregada, algunes entre un 50 i un 70%. L’alcalde, Jordi Fàbrega, ha admès que no s’esperaven haver de pensar ara com gestionar un residu que no ho havia de ser fins d’aquí a 40 anys. “Hem demanat a la consellera que es faci una experiència pilot per al seu tractament”, ha afirmat l’alcalde.
{{ comment.text }}