EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Tinc la pressió alta, i ara què?

La hipertensió és una malaltia crònica amb diversos riscos associats, però es pot controlar amb la introducció de canvis en l’estil de vida i seguint les pautes de medicació

El 9 Nou
23/06/2022
Vic

Què és la hipertensió arterial?

La pressió arterial és la força que fa la sang a les parets de les artèries. La hipertensió vol dir tenir la pressió arterial elevada de forma sostinguda. Quan parlem de màxima i mínima ens referim a la pressió arterial sistòlica (el valor màxim de la pressió arterial quan el cor es contrau en bategar) i la pressió arterial diastòlica (el valor mínim quan el cor es troba en repòs, entre batecs cardíacs). Es diu que una persona és hipertensa quan té repetidament la pressió arterial màxima igual o superior a 140 mm HG, o bé la pressió mínima igual o superior a 90 mm HG, tot i que els criteris poden variar en cada persona, sobretot si es pateix alguna malaltia, segons el Departament de Salut.

Quines són les causes que la provoquen?

En la majoria de casos no es coneixen les causes que provoquen la hipertensió arterial, però hi ha uns factors de risc. Per exemple, la pressió arterial tendeix a augmentar amb l’edat i per això la seva incidència s’acumula en franges d’edat més elevades. Tenen més probabilitat de desenvolupar hipertensió les persones que fumen, tenen sobrepès, mengen amb molta sal i greix, amb el colesterol alt, consumeixen begudes alcohòliques, pateixen estrès o no fan activitat física. Els antecedents familiars també tenen un paper a l’hora de valorar el risc de patir la malaltia. Hi ha certs casos excepcionals que sí que hi ha unes causes específiques per a la hipertensió arterial. Són persones que pateixen problemes endocrinològics, malalties renals o de les artèries renals, síndromes d’apnees del son o malalties del sistema nerviós central.

Alguns símptomes indicatius

Les persones amb hipertensió moderada es troben habitualment bé i no tenen símptomes d’aquesta pressió alta. Però n’hi ha alguns que poden ser indicatius: mal de cap fort, brunzit o sorolls a les orelles, hemorràgia nasal, fatiga, confusió, dolor al tòrax o canvis en la visió. La mesura de la pressió arterial es fa amb l’esfigmomanòmetre de mercuri. Per al diagnòstic de la hipertensió no n’hi ha prou amb una única mesura, sinó que les xifres han de ser elevades de manera persistent.

Quin tractament hauré de seguir?

La hipertensió arterial és una malaltia crònica que no es pot guarir, però es pot controlar amb alguns canvis en l’estil de vida, com ara el seguiment d’una alimentació equilibrada i baixa en sal o la pràctica regular d’activitat física, així com un seguiment correcte de la medicació. L’objectiu del tractament és reduir la pressió arterial per evitar el risc de possibles complicacions. La hipertensió pot arribar a causar diferents tipus de lesions a les artèries i que incrementa el risc de patir malalties a l’aparell circulatori, principalment l’ictus i l’infart agut de miocardi. Els metges recomanen a les persones sanes prendre’s la pressió arterial almenys una vegada cada dos anys.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 194 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't