El ple municipal de Tona va aprovar amb els set vots favorables de l’equip de govern –Aixequem i Esquerra– i el regidor del PSC fer un canvi en la forma jurídica pel que fa a la gestió dels serveis municipals de la gent gran. Fins ara, la residència, els pisos tutelats i el centre de dia es gestionaven a través del patronat de la Fundació Can Codina, format per membres del consistori tonenc i experts locals en l’àmbit de l’atenció a les persones. Un canvi en la legislació de les fundacions del 2014 “havia deixat aquesta fórmula obsoleta”, segons la regidora de Cicles de Vida, Marga Fité, i l’administració havia fet “diversos requeriments des del 2018”, perquè la situació es regularitzés.
Per fer-ho, l’Ajuntament tenia dues vies: absorbir tota l’estructura com a treballadors municipals, una opció que es va descartar “perquè és un servei molt especialitzat i seria massa costós”, o externalitzar-lo. L’aposta finalment ha sigut cedir la gestió a l’empresa pública –formada per diversos ajuntaments i consells comarcals– Sumar, que assumirà la responsabilitat a partir del 15 de juliol. Segons Fité, els usuaris “no notaran cap canvi”, i el fet d’entrar en una estructura organitzativa més gran pot permetre aconseguir millores, tant pel que fa a l’equip de personal com a l’equilibri econòmic, “mantenint sempre el model d’atenció a les persones que ha caracteritzat Can Codina”. Amb el canvi de gestió s’ha subrogat la plantilla. No es manté la figura de direcció, ja que Sumar pot assumir aquesta tasca “amb una dedicació d’hores menor” a la que realitzava la persona que ocupava el càrrec. En el ple es va voler agrair i posar en valor la tasca de la directora sortint, Rosó Oliva.
Pel que fa a l’atenció a les persones grans de Tona a través d’equipaments municipals, el gran repte és resoldre les mancances de l’edifici del carrer Barcelona, una situació que la pandèmia ha accentuat. De fet, per adaptar-se a la normativa per fer front al coronavirus s’ha passat de les 21 a les 18 places. Segons Fité, construir una nova residència municipal “és complicat”, perquè Tona disposa de força places públiques si se sumen les que s’ofereixen en les residències Prat i Prudenci. Amb el debat obert però encara a les beceroles, una solució podria ser “analitzar com podem aprofitar tots els espais que tenim al poble” –la residència, on calen reformes, i l’edifici dels pisos tutelats, més nou–, per tal d’oferir una millor atenció a les persones grans.
Des del principal partit de l’oposició, Junts per Tona, es va denunciar que la dissolució “s’havia fet amb presses i sense fer-nos arribar tota la informació”, va apuntar Marc Poveda. Des del mateix grup, el regidor Sebastià Bruch va recordar que la residència “fa 18 anys que és viva” i que amb l’externalització “veurem què passarà”. Per aquests motius, el seu vot va ser negatiu.
Aprovació de la llicència d’obres per l’ampliació del CAP
El ple va servir per aprovar per unanimitat dos tràmits importants pel municipi. D’una banda, es va acceptar iniciar l’expedient de les obres d’ampliació de la biblioteca, el que suposa “el tret de sortida per avançar en la contractació de les obres”, segons va detallar el secretari municipal. De l’altra, es va concedir la llicència d’obres per l’ampliació del CAP. Segons la regidora d’Urbanisme, Núria Sisó (ERC), es farà en dues fases que s’allargaran un total de 18 mesos “i permetrà una ampliació d’uns 600 metres quadrats”, al costat de l’actual edifici. En aquest sentit, el regidor Sebastià Bruch (JxTona) va recordar i va posar en valor les gestions de l’anterior equip de govern “i en especial de Josep Salom”, per negociar amb la propietat del terreny i aconseguir la cessió.
{{ comment.text }}