La concessió del servei municipal d’aigua potable de Torelló venç aquest novembre. A hores d’ara l’ajuntament no té decidit quin serà el model de gestió per als propers anys. Sobre la taula hi ha tres opcions: continuar amb una concessionària privada, municipalitzar el servei o bé ser el municipi motor d’una nova societat de gestió d’aigua en baixa impulsada pel consell comarcal. Dijous dia 12 es presentaven els resultats d’un estudi que comparava els models.
L’estudi presentat a Torelló, elaborat per l’empresa PWACS, dedicada prestar serveis d’alt valor afegit a administracions en l’àmbit de l’aigua, conclou que la gestió de l’aigua que s’ha fet en els darrers anys en el municipi és correcta, des del punt de vista legal i financer. La inversió per al model públic seria de 2,3 milions d’euros; mentre que per mantenir el servei privat, la inversió seria de 2,5 milions. El treball fa també una auditoria i fixa les inversions que cal fer en els propers anys.
A partir d’aquí compara, a deu anys vista, el pros i contres d’aplicar un model de gestió municipalitzat i la concessió a una empresa privada, com està passant actualment amb Sorea. Valors com la transperència, la proximitat i la sensibilitat social destaquen de la gestió pública, una opció, però, que la burocràcia i la càrrega laboral fan menys atractiva, i més tenint en compte que la legislació actual no li és favorable. L’ajuntament ha de prendre una decisió en breu.
Al proper ple s’engegaran els mecanismes per prorrogar la concessió els nou mesos màxims que permet la llei i tenir més marge. Aquest temps ha de servir per desflorar la tercera opció que tempta més l’ajuntament: la nova societat que impulsa el consell comarcal, possiblement de bracet amb l’empresa privada, per oferir un servei en baixa als municipis. La sessió de dijous va acabar amb un debat entre l’empresa que ha fet l’estudi, l’equip de govern i la plataforma Volem l’aigua, neta, clara i nostra que treballa per la remunicipalització del servei.
{{ comment.text }}