Veterinaris sense Fronteres – Justícia Alimentària Global, el Grup de Defensa del Ter (GDT) i Lluçanès Viu han presentat aquest dijous a la delegació del DARP a Vic les al·legacions al nou decret de dejeccions ramaderes, que es troba a exposició pública fins al proper 21 de novembre. Tot i lliurar-les i conscients que no se’ls acceptaran “perquè les ha d’acceptar la mateixa administració que ha fet el decret”, segons va dir la presidenta del GDT, Ginesta Mary, han fet una performance davant l’edifici del recinte firal de Vic on es van menjar el decret –en forma de pa d’àngel– amb patates, literalment.
Les tres entitats consideren que el nou decret –que inclou sancions per a qui no faci un bon ús dels nitrats i més control– continua en la línia dels anteriors, “afavorint el sector industrial porcí català que té un model basat a obtenir carn barata perquè en la producció no es consideren els costos ambientals, socials i de salut”.
Les al·legacions que presenten van des de deixar de nomenar Osona zona vulnerable, sinó “vulnerada”; tornar a una comarca agrària i “no industrial”; posar una moratòria durant la qual no es puguin criar més porcs per ordenar el sector reduint el nombre de caps per adequar-lo a la superfície agrària útil; i que siguin els industrials porcins qui paguin la descontaminació dels aqüífers –a Osona prop del 50% de les fonts estan contaminades–, entre altres.
No són els únics que han presentat al·legacions. En el sentit contrari també ho han fet els industrials del sector, que consideren que el decret reclama massa “paperassa”.
{{ comment.text }}