Ja fa 3 mesos que 41 refugiats van arribar a Vic i es van instal·lar a l’edifici del Seminari, després que la ciutat es declarés com a acollidora de persones en aquesta situació. Passat aquest primer trimestre, aquest dimecres les institucions implicades juntament amb Dianova -l’entitat responsable directament de l’acollida a Vic- feien el primer balanç públic de com està anant el procés.
Molta expectació a l’auditori del Seminari de Vic per conèixer una mica més en detall com està anant l’acollida de les primeres persones refugiades a Vic. Per tal que puguin preservar al màxim la intimitat i ajudar-los tant com es pugui en el procés d’arrelament, s’ha decidit donar-ne el mínim d’informació i aquest dimecres era el primer dia que, públicament, es donaven algunes dades. El Seminari va cobrir ja els primers 10 dies les 41 places que havia ofert, hi ha instal·lades 18 dones i 23 homes, entre els quals hi ha 2 nadons i 12 infants i joves en edat escolar. 28 dels refugiats pertanyen a 6 famílies i no tots vénen de zones en conflicte del Pròxim Orient. Els refugiats que han arribat a Vic sumen 14 nacionalitats diferents.
Dianova és l’entitat responsable, directament, de l’acollida de persones refugiades a Vic. Treballa de manera coordinada amb la Generalitat, l’Ajuntament i altres entitats locals, la qual cosa ha fet ja, per exemple, que tots els que han arribat facin cursos de formació i d’integració, tots tinguin targeta sanitària i hagin fet una primera vista al metge de capçalera i els menors en edat d’anar-hi, vagin tots a escoles de la ciutat. Des de l’òptica nacional, el coordinador de l’acollida de persones refugiades al conjunt del país, Àngel Miret, intervenia per criticar la gestió i el marge de maniobra que deixa en aquest àmbit l’Estat.
Per redreçar aquesta situació Miret explicava, també, com la Generalitat té previst de posar en marxa de cara a l’any vinent un programa català de refugi, que dotaria el país -sempre que l’Estat no ho impugni- d’una estratègia i uns recursos propis per tractar la qüestió dels refugiats. Actualment, les xifres oficials situen en unes 500 les persones acollides als programes estatals de refugi a Catalunya. Tot i així, encara que sigui difícil de comptablitzar, es calcula que n’hi ha un miler més fora d’aquesta situació regularitzada.
{{ comment.text }}