EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Turisme d’Instagram

“Ho vaig veure a Instagram”, deia una de les visitants als gorgs glaçats de Campdevànol en un videoreportatge que va […]


El 9 Nou
04/03/2022
Campdevànol

“Ho vaig veure a Instagram”, deia una de les visitants als gorgs glaçats de Campdevànol en un videoreportatge que va publicar el perfil del @324cat en aquesta mateixa xarxa social. No era l’única. De fet, la massificació de visitants que s’han sentit atrets per aquest fenomen natural ha derivat en la presa de mesures per controlar l’accés i l’aforament per part del consistori de la localitat.

El col·lapse d’espais naturals protegits no és extraordinari. Ja ha passat a casa nostra en diferents moments: les imatges de Santa Fe del Montseny ple de cotxes després del confinament o unes imatges del cim de la Pica d’Estats ple d’excursionistes esperant i fent cua per fer-se la foto de rigor amb els braços alçats encara les tenim a la retina.

De nou, un indret que es popularitza perquè esdevé moda a una xarxa social (sobretot, a Instagram) i això fa atraure centenars de visitants que, encuriosits, volen replicar la mateixa imatge per deixar constància al seu perfil que hi han estat.

Durant aquests dies he anat seguint el fenomen de prop. Alguns missatges d’usuaris a les fotografies apuntaven que la responsabilitat d’aquesta massificació era d’alguns influencers, que havien geolocalitzat la foto o havien explicat des d’on l’havien fet. I això és un error.

Sovint pensem que si tenim pocs seguidors a les xarxes socials el nostre missatge no el visualitzarà una gran comunitat de persones. És fals, ja que les xarxes funcionen a través d’algoritmes digitals que poden convertir el teu contingut en viral en pocs segons.

Cadascun de nosaltres som responsables dels continguts que pengem a les xarxes, i de la mateixa manera que primer pensem i després diem la digitalització ens demana pensar abans de penjar. Cal reflexionar sobre les conseqüències d’allò que publiquem. Aquesta nova cultura tecnològica de la qual tots som dependents també ens porta a assumir alguns riscos als quals el nou homo absortus (absort en les pantalles) ha de fer front.

Si no ens passa pel cap deixar una bossa de plàstic en un espai natural o urbà per les conseqüències mediambientals que pot comportar, per què no som igual de conscients dels efectes que pot originar publicar la nostra ubicació en un indret?

Hem de prendre consciència que no només els nostres actes en l’entorn tenen unes conseqüències, sinó també els continguts que publiquem sobre els espais que fotografiem.

Per davant tenim un gran repte: fer compatible el desenvolupament turístic de petits municipis, al qual les eines digitals poden ajudar, i evitar la massificació i les concentracions de persones en espais protegits.

Aquest món tecnocapitalista comporta molts desafiaments, i un d’ells serà el de reajustar moltes de les accions que fem sense pensar en les possibles conseqüències per preservar la intimitat de les persones i dels espais.

LA PREGUNTA

Qui guanyarà l’Eurocopa de futbol?

En aquesta enquesta han votat 184 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't