L’any 2021 ha destacat per ser sec i càlid. La mitjana de precipitacions detectades pels observatoris ha quedat per sota de la climàtica i els mesos més plujosos, en general, han estat el setembre i el novembre. Tal com explica Manel Dot, membre de l’Agrupació Meteorològica d’Osona (AMO), la màxima de pluja de l’any s’ha registrat a Alpens, Vidrà i el sud-est del Ripollès, repartida entre abril, agost i novembre. En relació amb les temperatures més altes, el 13 i 14 d’agost es va arribar als 40 i 42°C.
La situació climatològica de fi d’any amb temperatures màximes per sobre del que tocaria va venir determinada, segons Dot, per “l’anticicló càlid del nord d’Àfrica”, que va començar a principis de la setmana passada “amb vent de ponent i mestral”. Un anticicló que va provocar que entre els dies 27 i 29 de desembre va pujar la temperatura arreu del territori, sobretot en els punts més alts, deixant temperatures màximes molt superiors a les normals, explica Dot.
Pel que fa al desembre, la presència de l’anticicló al llarg del mes va deixar boires a les fondalades amb “inversions tèrmiques destacades i un bon contrast tèrmic entre el matí i les hores centrals del dia”. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), van destacar temperatures màximes a Viladrau, amb 23,6°C; Muntanyola, amb 22,2°C, i Molló-Fabert, amb 21,2°C, xifres rècord des de l’any 1996. També destaquen Perafita, amb 21,2°C; Olost, amb 19,9°C; Prats de Lluçanès, amb 19,7°C; Vidrà, amb 23,7°C, i Tavertet, amb 21,4°C. Segons dades de l’AMO, les registrades a Vic, Manlleu i Roda de Ter van ser una mica més altes, amb 15,4°C, 16,2°C i 16,4°C, respectivament.
Segons el Meteocat, l’anticicló més càlid de les últimes dècades en aquesta època de l’any ha fet que de dilluns a divendres, 40 de les 154 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 10 anys registressin la temperatura més alta en un mes de desembre. Durant l’any nou no va canviar massa la situació, “sinó que es va continuar superant rècord de temperatura màxima, però en aquest cas de gener”, expliquen des de Meteocat. Concretament, 13 de les 153 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades el van superar durant el cap de setmana de l’1 al 2 de gener.
{{ comment.text }}