Quan va obrir les portes el Bar Canigó, amb els anys conegut popularment com a Can Pigallem, el nom dels propietaris, al barri de Montserrat de Torelló només hi havia dos o tres carrers i la plaça de la Sardana estava per fer, recorda Lluís Pigallem. Quan els seus pares, Lluís i Mercè Rodenas, van obrir “l’snack” ell tenia 9 anys i des de llavors no se n’ha desvinculat. Primer, el local que fa cantonada entre el carrer Canigó i el carrer Montesquiu “havia de ser una torneria”, explica. El seu pare en tenia una al carrer Ges Avall i la idea era ampliar el negoci en un espai més gran, però un dels principals clients “va fer suspensió de pagaments” i el projecte va quedar aturat. La torneria es va mantenir encara uns anys al lloc original i al barri de Montserrat hi van fer el bar, que primer portava més la seva mare i “la iaia Carme” i quan va generar més feina el pare va deixar la torneria i es van dedicar tots al restaurant.
“Quan tenia 14 o 15 anys vaig deixar d’estudiar perquè aquí hi havia feina”, comenta Pigallem.
Una època forta va ser quan van obrir la discoteca Danatela, a pocs metres del Bar Canigó, llavors “pràcticament ni es tancava” el cap de setmana, ja que “el pare hi era fins a les 6 del matí i la iaia baixava llavors”. A aquelles hores els clients hi anaven a menjar calamars a la planxa i pilotilles amb pèsols, els plats estrella. A la nit, quan la discoteca funcionava, “era un continu de gent” i fins i tot van obrir “un reservat per a parelles”, recorda. Ara un dels dies més forts és el Carnaval, ja que els passa la rua per davant.
A Can Pigallem sempre hi han fet menú diari, carta i sopars, menys els dijous, que fan festa. Lluís Pigallem és la segona generació de la família que porta el bar. L’any 1999 el pare es va jubilar i van agafar les regnes ell i la seva dona, Pepi Gutiérrez, que va morir el 2015 i que el fa emocionar cada vegada que en parla. A partir de llavors hi va treballar un temps un dels seus fills, però sembla que no hi haurà una tercera generació.
Des de l’obertura el bar ha estat al mateix lloc i ha tingut alguns canvis d’imatge. Alguns dels clients “són més que clients”, explica, ja que “m’han explicat vides i històries” sota el pretext de “no ho diguis a ningú”. A tots els està molt agraït.
Fa uns dies l’establiment va rebre un premi de la Cambra de Comerç a la trajectòria per aquests 50 anys. Pigallem remarca que “per estar aquí t’ha d’agradar i s’ha de sentir”. Ell ho sent.