Roger Subirà, fuster de Prats de Lluçanès, se’n feia ressò dijous a primera hora a través de Twitter: entre dos i tres quarts de 8 del matí, tot anant a la feina, l’havia sorprès un raig de foc al cel. Diverses persones es van posar en contacte amb EL 9 NOU reportant exactament el mateix des d’altres punts d’Osona, com la C-17 entre Malla i Vic.
Després de consultar-ho amb observadors astronòmics, tot apunta que el que es va veure van ser Gemínids. Un tipus d’estel fugaç del qual hi ha pluja cada any al voltant del 14 de desembre i que tindria origen en l’asteroide Phaethon.
Es tracta d’un cometa extingit fa segles els fragments del qual continuen en forma d’anell a l’espai, un anell que el planeta Terra travessa cada any pocs dies abans de Nadal. En entrar en contacte amb l’atmosfera, les seves restes es calcinen, la qual cosa dona lloc als estels fugaços.
Els Gemínids estan oficialment documentats des del 1862, molt més recentment que els famosos Perseids del mes d’agost.
Els experts detallen que al que es veu al cel en aquests casos cal referir-s’hi com a bòlid o estel fugaç, ja que el fenomen es dona a uns 30 o 40 quilòmetres d’alçada. A terra no hi arriba a caure res, moment a partir del qual es podria parlar de meteorit.
El millor moment per veure bòlids és sempre de nit, gràcies a la foscor, i quan les càmeres que els cacen també els enregistren més visiblement.
{{ comment.text }}