Amb la cinquantena d’assistents ben col·locats en rotllana a la plaça del Carbó de Vic, Pau Solà va llegir el nom de tots els presos i preses polítics catalans. La lectura d’aquest dilluns, però, era especial, ja que com s’encarregava de recordar el mateix Solà “ja fa 125 dilluns que ens trobem per cantar”. La xifra, a més, coincidia amb una jornada ben especial, ja que amb motiu de la visita del rei Felip VI a Catalunya, des d’Òmnium Cultural es donava visibilitat a la campanya “CoronaCiao”. A Vic, durant tota la jornada es va poder veure a la plaça Bisbe Oliba una gran pancarta amb la imatge de la corona i el lema “Fem-la caure”. Al vespre, el músic Jordi Bancells remarcava que durant la cantada “farem alguna cançó antimonàrquica”, i destacava que el graller Josep Senmartí s’afegís al recital en un dia tan especial.
Els cantaires per la llibertat de Vic van començar a reunir-se el 5 de març de 2018, “i els grans impulsors van ser Enric Torner i Alba Roure, que encara hi estan implicats però avui precisament no han pogut venir”, va explicar Sira Puig. L’objectiu era crear un punt de trobada “per cantar i fer suport a tots els presos i preses polítiques”, i la iniciativa es va consolidar “amb un grup estable d’unes seixanta persones”.
Al llarg d’aquests 125 dilluns han anat consolidant un cançoner on destaquen temes com El cant dels ocells, El cant dels Indignats o L’estaca, molts d’ells amb lletres creades expressament per explicar la situació política catalana. En el record hi queden jornades com la que els va portar a cantar davant de la presó de Lledoners. També van aconseguir continuar cantant junts durant el confinament: “Teníem un grup de WhatsApp i els dilluns fèiem la trobada de manera virtual”, diu Solà.
A Osona, municipis com Tona i Folgueroles, entre d’altres, també acumulen centenars de dilluns fent actes com cassolades i cantades a favor de l’alliberament dels presos.
{{ comment.text }}