L’Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu acull aquest divendres l’estrena del documental “Muntem una ràdio?”, un projecte audiovisual que incideix en una història que s’inicia fa 100 anys i que reflecteix la determinació d’un grup d’emprenedors. La peça és una producció de Ràdio Associació de Catalunya i del Museu del Ter, amb la col·laboració de la Fundació Antiga Caixa Manlleu. L’acte tindrà lloc a les 19.00 h.
El treball té una durada de 45 minuts i -mitjançant testimonis i documents visuals- explica el context històric i la situació dels pioners a l’hora de decidir la instal·lació de les diverses emissores projectades, en especial Ràdio Barcelona (EAJ1) i Ràdio Associació (EAJ15). Els èxits i entrebancs no s’entenen sense aquesta situació personal i les decisions que es van prendre pràcticament a diari.
Un dels principals pioners i l’ideòleg dels inicis de la radiodifusió a Catalunya és l’empresari tèxtil i entusiasta de les noves tecnologies Eduard Rifà i Anglada (Manlleu 1882 – Barcelona 1938). És fundador de l’Associació Nacional de Radiodifusió, de Ràdio Barcelona, d’EAJ15-Ràdio Associació, Ràdio Girona i Ràdio Lleida, i president de Caixa Manlleu del 1930 al 1938.
El documental “Muntem una ràdio?” compta amb la participació de: William Matthew Maddock Saint Noble, net de Royston Saint Noble; Carles García, director del Museu del Ter; Blanca Deu i Molas, besnéta d’Eduard Rifà; Josep Maria Solé i Sabaté, historiador; Gonçal Bonhomme, president de Telecos.cat; Margarida Moles, periodista i documentalista de Ràdio Associació; Francesc Canosa, periodista i autor del llibre i Jordi Margarit, president de Ràdio Associació (1998-2024). La direcció i el guó són obra de Margarida Moles, i la realització, de Xef Vila / Espai Vital.
El documental es presentarà també en altres poblacions i, a finals d’any, es podrà trobar a internet a través de diverses plataformes.
{{ comment.text }}