L’antic futbolí que hi havia a l’alberg de Sant Joan queia a trossos ara fa un any, fins al punt que podia suposar un perill per a qui hi jugava. La directora de l’equipament, Mariona Bertran, el va retirar, però veient que era un objecte que tenia ús entre els seus clients es va proposar substituir-lo per un altre. El problema era que, posats a fer, volia que les jugadores fossin dones. Després de posar-se en contacte amb diverses empreses va constatar que no seria fàcil. Tothom li deia que la seva demanda no existia.
Però Bertran no és una dona fàcil de vèncer. De fet, a més de ser formadora de lleure, és una de les activistes feministes que darrerament ha format part de la Plataforma 8 de Març del Ripollès. Per això va creure que era millor comprar un futbolí convencional, o sigui amb jugadors masculins, retirar-los de les barres i posar-hi jugadores. El problema és crear-les. Es podia fer amb una impressora 3D, però calia que el material fos l’adient per tenir una bona sensació a l’hora d’impactar la bola, i que alhora no es trenqués. Ara està fent proves amb fusta contraxapada. No sap quant durarà, però està disposada a intentar-ho.
L’altra dificultat és la del finançament. Per això té previst engegar una campanya de micromecenatge que consisteixi a comprar o apadrinar jugadores. Ha calculat que cadascuna costaria 30 euros.
Més enllà de l’èxit de la idea, Bertran creu que l’important “és el procés de realitzar-lo”. I si ho aconsegueix, veure l’impacte que tindrà en les noies veure que hi ha jugadores de futbolí, “i en els nois que constatin que no són el centre de l’univers”. En aquest sentit recorda que algunes escoles estan fent proves per resoldre l’ocupació del pati, on sovint la pista o camp de futbol l’ocupen els nois mentre les noies queden relegades a la perifèria. St. Joan de les Abadesses
{{ comment.text }}