Ripoll no vol que els atemptats del 17-A del 2017 provoquin una esquerda que fracturi la societat. No ho volen des de les institucions de la població on un grup de joves va planejar l’atac i tampoc no ho vol la comunitat musulmana a la qual pertanyien. Per aquest motiu, dos anys després s’ha creat la plataforma Joves Catalans Musulmans del Ripollès (JCMR). La integren, com diu el seu nom, joves de la comarca i han decidit constituir-se com a entitat per omplir un buit en el teixit associatiu i trencar prejudicis.
JCMR neix de la comunitat Annour, que es dedicarà exclusivament a la pràctica religiosa. La nova associació, per contra, s’encarregarà d’organitzar activitats obertes a tota la societat, xerrades de temàtiques diverses i celebracions destacades del calendari musulmà. El grup, que per ara el formen 11 nois i noies, també pretén abordar la descomposició actual en la convivència entre el col·lectiu musulmà i la resta de la societat ripollesa i teixir ponts de diàleg, així com evitar una possible deriva o captació radical d’alguns joves perifèrics al col·lectiu.
Abdellah El Meftah, portaveu de l’associació, concreta que l’entitat evidenciarà des del carrer que “no tots arrosseguen una mateixa motxilla” i es demostrarà que són presents al territori. En l’últim mes s’han trobat un parell de vegades i assegura que a les reunions els joves s’expressen sense temors i comparteixen dubtes personals. “D’aquestes converses i de l’anàlisi posterior n’han sortit opinions que sorprendrien tothom; volem ser un altaveu per difondre-les”, diu.
Durant l’agost han fet activitats per a infants d’entre 7 i 14 anys, amb la col·laboració de joves de fins a 22. En aquestes, van veure que a més del gaudi dels infants, els pares també entaulaven converses entre ells mentre els nens jugaven. Per això ja estan planejant fer un nou festival infantil, passat l’estiu, que es dirà Juga, Educa i Conviu. Per altra banda, JCMR està a punt de publicar un llibre, La Rashida es treu el vel, escrit a quatre mans per El Meftah i Youcef Allawi, tots dos membres de l’entitat.
Un dels eixos de treball de JCMR serà aprofundir en la mateixa cultura musulmana. “Ens hem trobat que la gent es queda amb elements superficials de la nostra comunitat, com els tes i la festa del xai”, comenta El Meftah. “Ens vam adonar que el que realment cala en la societat és el diàleg, les petites converses”, afegeix.
Els membres de l’entitat creuen que la imatge que s’ha venut dels joves de Ripoll és errada, i han decidit ser ells mateixos els responsables de revertir-la i de “no tornar a caure en els mateixos errors”.
{{ comment.text }}