EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un repte periodístic inèdit

EL 9 NOU s’adapta a les mesures que exigeix l’estat d’alarma per la crisi sanitària

En les més de quatre dècades d’història d’EL 9 NOU, els seus periodistes han viscut situacions excepcionals. Des del segrest judicial d’una edició fins al cotxe bomba d’ETA a la caserna de la Guàrdia Civil, situada a pocs metres de la redacció, o l’amenaça terrorista després dels atemptats gihadistes comesos per una cèl·lula formada per joves ripollesos. Hi ha hagut situacions climatològiques que han paralitzat el país o vagues que han bloquejat els principals eixos viaris deixant les comarques d’Osona i el Ripollès gairebé aïllades. EL 9 NOU no ha fallat mai en el seu compromís amb els lectors del diari, l’audiència de la televisió i la ràdio, i més recentment amb la de la web. La vocació de servei públic i de fer arribar informació veraç a la població ha permès superar sempre tots els reptes i entrebancs. Els periodistes no hem de ser mai notícia com tampoc ho ha de ser explicar les dificultats que hem tingut per fer una informació. En un exercici, però, de responsabilitat social i especialment amb els nostres lectors, la situació inèdita que ha comportat aquest estat d’alarma pel coronavirus ens obliga a fer una excepció a la regla.

Els periodistes hem d’informar però garantint la seguretat personal i col·lectiva

Des que la paraula coronavirus apareix per primer cop en un article al diari –a finals del mes de gener– fins ara, en què l’estat d’alarma decretat pel govern obliga al confinament de la població a casa seva i limita els moviments dels ciutadans, EL 9 NOU ha estat treballant amb la previsió de diferents escenaris per garantir que aquest microscòpic agent infecciós no aconsegueixi entorpir el fil irrompible que uneix aquest diari amb els seus lectors des de fa tants anys. Malgrat l’extrema gravetat de la situació, els periodistes necessitem continuar al carrer per explicar el que està passant i accedir de primera mà a les fonts per complir amb la nostra obligació. La situació ens obliga a fer-ho amb les màximes garanties per a la seguretat personal i comunitària. Amb excepció dels casos en què és imprescindible ser al carrer –un exemple és la fotografia de portada d’aquesta edició en què el fotògraf Albert Llimós va accedir, amb totes les mesures de seguretat, a la planta on s’atenen pacients amb coronavirus a l’Hospital de Vic perquè el personal faci arribar el seu missatge a la població– o les moltes històries humanes i exemples de solidaritat que expliquen aquests dies els periodistes d’EL 9 TV, s’ha implantat el teletreball en la majoria d’àrees. Com a màxim, un sol periodista de cada secció del diari treballa a la redacció. La resta ho fa des de casa. Les mascaretes, els guants i els líquids amb solucions alcohòliques formen ja part de l’equipament dels periodistes. Però també les videoconferències a Hangouts o Skype, els grups de WhatsApp i els xats, que s’han convertit en el dia a dia de la redacció a l’hora de fer les reunions periòdiques per preparar cada edició, per fer entrevistes o reportatges. La majoria de periodistes del diari fa temps que treballaven amb les eines de teletreball. La imatge, però, de la redacció gairebé buida un dia de tancament fa posar pell de gallina, acostumats al bullici, nervis i trucades per complir amb l’horari d’entrega a la rotativa. El repte més important, tot i que finalment s’ha fet amb èxit, era fer-ho en la resta de departaments: publicitat, subscripcions i administració.

Però no tot està sota el control dels periodistes i d’EL 9 NOU. Les mesures per frenar la pandèmia cada cop són més estrictes i això ha fet que alguns punts de venda hagin hagut de tancar forçosament els últims dies. És una situació paradoxal: existeix una gran demanda d’informació, però la necessitat d’EL 9 NOU de mantenir l’activitat contrasta amb la sobtada caiguda d’ingressos publicitaris. La gent vol i necessita més que mai informació fidedigna i contrastada davant la por i les fake news que corren per les xarxes i alguns mitjans digitals. Mentre que els subscriptors amb servei a domicili han rebut com sempre el seu exemplar del diari a casa, alguns dels que el recollien a les llibreries l’han hagut de llegir a través del quiosc digital. L’edició impresa del dia es pot comprar a i tots els subscriptors també hi tenen accés.

La crisi sanitària actual, però, no és només un repte logístic per a la redacció. Ho és també en l’àmbit informatiu. Les fake news i els rumors es combaten amb bon periodisme. EL 9 NOU ofereix un extens espai a parlar de les xifres reals i del dia a dia de com el virus s’expandeix a Osona, el Ripollès i el Moianès, com passa també a la resta del país. Els ciutadans tenen dret a tenir aquesta informació. Però s’ha ofert una atenció especial a donar veu a la gent, amb seccions on expliquen com viuen el confinament, posar en valor algunes professions imprescindibles aquests dies, les iniciatives solidàries que han sortit enmig de la crisi, dels riscos dels col·lectius més vulnerables i l’impacte que pot tenir en la societat i en l’economia. I també donar els consells necessaris a la gent per garantir la seva seguretat i frenar l’expansió del coronavirus, així com buscar l’opinió dels màxims experts. Tenim investigadors de casa als principals grups de recerca que busquen la solució a la pandèmia del coronavirus. Esperem que molt aviat puguem explicar que aquest malson ja s’ha acabat.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 180 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't