EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un ripollès que va passar 42 dies a l’UCI per la covid-19 explica la seva experiència en una obra de teatre

S’estrenarà el 7 d’abril a Ripoll i inclou material documental i l’actuació del propi protagonista i un altre actor

Autor: Lourdes Casademont/Laura Busquets

Ramon Verdaguer és un ripollès de 63 anys que va estar 42 dies a l’UCI per la covid-19 i que va patir diferents complicacions. Tenia un 95% de possibilitats de morir i la seva és una història de lluita i, sobretot, esperança, tal com explica ell mateix. “Volia agrair a tota la gent que m’ha ajudat a respirar durant aquells dies i, en especial, al personal sanitari”, ha dit. Actualment encara està de baixa i afirma que, malgrat tenir experiència al teatre amateur en papers còmics, aquest és un gran repte. A partir dels escrits que va fer mentre es recuperava i de converses amb la seva família, el director i dramaturg Jordi Pérez ha acabat de donar forma a un espectacle documental de petit format, on es barreja el món oníric i la realitat.

“Tot va començar després de sortir de la UCI; vaig sortir molt enfonsat i vaig començar a escriure com a teràpia, a escriure anècdotes, vivències i sentiments”, ha explicat Ramon Verdaguer durant una trobada amb mitjans per explicar el projecte. El pas a convertir-se en obra ha estat gràcies a la feina de Jordi Pérez que n’ha fet la dramatúrgia basant-se en entrevistes amb la família i gravacions, algunes de les quals també apareixen a l’obra.

Pérez, que també és el director del muntatge, ha detallat que això li va permetre conèixer una vessant de la història que el propi Ramon desconeixia i va “lligar” algunes situacions que ell no sabia i que havia viscut mentre era a l’UCI. “Va viure 42 dies en un bucle infinit dels mateixos malsons, repetint-se”, afirma el director. Per això va creure interessant fer dialogar aquests dos mons, el real i l’oníric, sense perdre de vista el sentit de l’humor que també té el seu protagonista en la vida real. I un dels recursos afegits és la incorporació d’un altre actor, interpretat per Àlex Galimany, que fa diferents papers en la història.

El missatge d’esperança i agraïment, la clau

Abans de la pandèmia, Pérez dirigia un teatre a Barcelona, però l’espai va tancar i va fer un canvi de vida tornant a Ripoll 25 anys després. Com a creador, tenia molt clar que, per portar una història de covid-19 al teatre, havia de tenir un punt de vista diferent perquè “la gent, ho viu tant, que no té ganes de venir a veure quelcom sobre això”. Però la proposta d’en Ramon, remarca, és la d’una persona que “té un univers propi” i de seguida va veure que no seria una història tràgica, sinó d’esperança i agraïment.
“La meva història comença a principis de febrer del 2021, quan em vaig contagiar i fins a mitjans d’abril; d’aquells 42 dies no recordo res. Un cop despert, vaig pensar, que estava desfet i que, si m’havia de quedar així, valia més fotre el camp”, recorda. Va passar per l’hospital de Campdevànol, Can Ruti (on va estar intubat) i el Trueta de Girona i després va haver de fer mesos de recuperació. Encara li queden seqüeles però, “està viu”, afirma amb un somriure i vol homenatja a tots aquells que l’han ajudat pel camí. I espera poder fer-ho més enllà del Teatre Comtal, on tantes vegades ha actuat amb la seva companyia i també fent el paper d’un personatge còmic dels Pastorets a Ripoll. “És tot un repte per mi”, admet.

’42 dies’ s’estrenarà el 7 d’abril i ja hi ha esgotades les entrades de les quatre funcions que hi ha programades. Esperen poder portar-ho a altres teatres del país per fer arribar la seva història. Tant el director-gerent de l’hospital de Campdevànol, Joan Grané, com l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, han posat en valor la iniciativa i el talent local amb el desig que el missatge pugui arribar a tot Catalunya.

LA PREGUNTA

La conducta de Puigdemont, com diu el conseller d’Interior, va ser “impròpia”?

En aquesta enquesta han votat 1442 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't