Cristina, Darwin, Jaume, Reda, Demba, Maribel o Dani. Són alguns dels noms que escrivien en caixes de cartró dijous passat al matí els assistents a l’acció participativa que van organitzar des de Càritas Diocesana de Vic a la plaça Gaudí de la capital osonenca. Es tracta de noms de persones reals que atenen des de l’entitat i que estan a punt de caure en el que anomenen “sensellarisme”, a causa de la seva situació de vulnerabilitat.
L’acció titulada “Sense sortida? Perduts en un sistema de protecció social que no protegeix” es feia davant de l’oficina d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat i s’emmarcava en el Dia de les Persones Sense Llar, que es va fer diumenge diumenge, i amb les caixes de cartró de grans dimensions van construir un bloc de pisos. També van llegir el manifest d’enguany de la campanya “Diguem prou, ningú sense llar”. L’acte l’organitzava Càritas, però va rebre l’adhesió de la PAH d’Osona, Òmnium Cultural d’Osona i el Lluçanès, l’Associació Tapís i el Casal Claret i va aplegar un centenar de persones amb un clam comú: “Dir prou, que ningú es quedi sense llar”, deia la directora de Càritas Diocesana, Núria Callís.
La campanya, que es fa a tot l’Estat, demana a l’administració que canviï el sistema i que pari més atenció a la situació de desprotecció social i a la manca d’oportunitats en què es troben moltes persones al límit del sensellarisme”. Segons Sandra Costa, referent del programa d’habitatge de Càritas Diocesana de Vic, recordava que des de l’entitat ja fa temps que tenen en marxa projectes per evitar que la gent hagi de dormir al carrer i en el cas d’Osona i el Ripollès disposen de nou pisos socials. A banda de denunciar la situació de persones sense sostre, la jornada també va servir per mostrar la precarietat en què viuen moltes famílies, ja que, segons Costa, passa per la dificultat de pagar els subministraments i de viure en un habitatge adequat.
{{ comment.text }}