EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una odissea per renovar el passaport

Neguit entre els senegalesos perquè des que va començar la pandèmia no poden completar aquest tràmit i, per tant, perden el permís de residència i queden en situació irregular

Vuit mesos després que el coronavirus clavés la primera estocada a Catalunya, la pandèmia continua desplegant els seus tentacles i ara és la comunitat senegalesa qui se suma a la llista de damnificats per una crisi que a, banda de sanitària, té molt d’econòmica i social. El problema que els afecta a ells particularment és que han perdut la possibilitat de renovar el passaport, la qual cosa també els impedeix renovar el permís de residència i, per tant, deixen de disposar del document imprescindible a l’hora de firmar contractes laborals, llogar un pis o comprar bitllets d’avió. Això està abocant a una situació irregular desenes de persones que fins ara tenien tots els papers en regla.

Segons dades de l’Idescat, a Catalunya actualment hi viuen 22.410 persones amb nacionalitat senegalesa. Estan empadronades a ciutats com Mataró (1.446), Granollers (1.086), Figueres (824) o Vic (524), i ben organitzades per mitjà d’associacions que fins ara preparaven cada any una estada a Catalunya de funcionaris del consolat del Senegal a l’Estat espanyol, que es troba a Madrid. Amb els dies que calgués, aquest equip mòbil s’anava desplaçant per diferents municipis i a cadascun renovava els passaports que haguessin exhaurit o estiguessin a punt d’exhaurir els cinc anys de vigència que té aquest document al Senegal. El problema és que ara, amb la pandèmia, no hi ha manera de tornar a organitzar el que han fet sempre.

Segons expliquen Cherif Balde, president de la Federació d’Associacions de Senegalesos d’Osona, i altres representats d’entitats, l’única opció que els donen és que siguin els mateixos senegalesos qui es desplacin a Madrid per renovar els passaports, però “les famílies el temps el necessitem per treballar, no ens ho podem permetre econòmicament i, a més a més, amb el virus el que es demana a tothom és reduir la mobilitat per frenar els contagis”. De la llista d’entrebancs també en destaquen que no hi ha manera de contactar telefònicament amb el consolat i que, acudint-hi sense cita prèvia, “primer no tens cap manera de justificar el viatge i després igualment et diuen que te’n tornis cap a casa”. Tot plegat està posant contra les cordes els senegalesos que viuen a Catalunya, també a Osona, on asseguren que ja hi ha persones a qui la Policia Nacional no ha pogut renovar el permís de residència perquè tenen el passaport caducat.

“Aquí se’ns considera estrangers, però al Senegal també ens hi veuen”

“Ens sentim indefensos i abandonats per part del nostre país. Aquí se’ns considera estrangers, però fa tant temps que no vivim al Senegal que allà també ens hi veuen”, assegura Balde. Una altra casuística que tenen detectada és que persones residents a la comarca van quedar atrapades al país a causa del coronavirus i ara no poden tornar perquè durant aquest temps també els ha caducat el permís.

Amb l’objectiu d’intentar posar ordre a la situació, el primer pas que estan fent les associacions és coordinar-se, fer força i exigir al consolat que traslladi a Barcelona l’equip mòbil que abans es desplaçava a Catalunya, on ells calculen que viuen més del 60% dels senegalesos residents a tot l’Estat. Si així tampoc hi ha manera d’avançar, la intenció és fer soroll i arribar a trucar a la porta del govern espanyol per aconseguir una solució temporal.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 65 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't