Els cabells són un dels principals residus que generen les perruqueries. On van a parar, però, un cop tallats? La gran majoria es llencen al contenidor de rebuig, on acaben cremats o abocats al medi ambient. “No els podíem reciclar fins ara”, explica Carme Molas, de MK Estilistes, que s’ha apuntat a una iniciativa pionera de reciclatge. Ja fa temps que al seu establiment separen plàstics, papers o han reduït l’ús de tints o de paper de plata, però fins ara no havien trobat cap manera de poder reciclar els cabells. Tal com detalla Molas, “són gairebé el 50% de residus que generem a la perruqueria”.
Per això, quan li van presentar el projecte d’economia circular de Clic Recycle no s’ho va pensar dues vegades. L’empresa recull els cabells de les perruqueries i desenvolupa projectes d’investigació per transformar-los en recursos. Els fa servir per a l’agricultura o bé per descontaminar aigües. Només demana que els separin en funció de si són naturals o tenyits.
“Cada tipus de cabell serveix per a una cosa o altra”, apunta la perruquera. En aquest sentit, detalla que els tenyits –amb bany de color o tint– es destinen a crear una mena de salsitxes que es col·loquen als vaixells i serveixen per recollir els vessaments de petrolis al mar. S’emboliquen els cabells en gases d’hospitals utilitzades i es fan servir per això. Segons Molas, un cop s’han fet servir es poden netejar unes 20 vegades. De fet, el cabell és capaç d’absorbir fins a vuit vegades el seu pes en hidrocarburs. D’altra banda, els cabells naturals s’utilitzen com a fertilitzants o aïllaments per a plantes a través d’uns mantells o de filtres per a l’aigua, ja que ajuden a limitar-ne el consum.
L’establiment que regenta Molas fa exactament un any que recicla el cabell. Va començar el 2022 i des de llavors n’han recuperat 12 bosses, cosa que signifiquen uns 2,5 quilos de cabell al mes. “Un total de 30 quilos no han estat ni cremats ni tirats a les escombraries”, diu Molas, subratllant que això suposa una reducció molt important de diòxid de carboni, ja que cremar el cabell és “molt tòxic”.
Per posar en marxa la iniciativa, MK Estilistes ha rebut el reconeixement de perruqueria sostenible. “Això està molt bé, però no pot quedar-se aquí”, subratlla Molas. Per això, ha fet ressò d’aquest projecte en altres perruqueries de Catalunya i Osona sense massa èxit. Suposa que és pel cost anual de 100 euros, però reitera que diàriament es generen tones de cabell. De fet, des de Clic Recycle xifren que a l’Estat espanyol els centenars de milers de perruqueries generen més de set milions de quilos de cabell. “Són molts quilos i és inacabable”, alerta Molas.
{{ comment.text }}