EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una vespa d’origen xinès amenaça la collita de castanyes a Viladrau

Només cria en branquillons de castanyers, sobretot els més joves, i n’impedeix la floració.

El 9 Nou
10/06/2014

El Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau va néixer fa quatre anys. Es proposava professionalitzar un sector que no estava regulat i que incloïa, entre altres coses, la recollida i distribució de castanyes prèvia autorització dels propietaris de les finques. De fet, la zona de Montseny-Guilleries concentra pràcticament el 80% de les castanyedes de Catalunya. “En la primera campanya en vam recollir 500 quilos, i l’any passat ja vam arribar als 10.500”, explica el seu responsable, Joaquim Solé. Una progressió meteòrica que aquest any, però, es pot veure estroncada.

La responsable és l’anomenada vespeta del castanyer, un insecte que té origen a la Xina i que cria exclusivament als branquillons d’aquests arbres. “La vam detectar per primera vegada el 2012, però ha anat a més i ara ja està fent molt mal; gairebé segur que no podrem repetir la producció de castanyes de l’any passat”, es lamenta Solé. La vespa pon els ous just al punt de floració dels castanyers, on van apareixent una gran quantitat de bulbs on es formen les larves de les futures vespes. Quan maduren, trenquen la carcassa i s’alliberen. Però mentre hi creixen impedeixen que surti la flor i el fruit del castanyer.

Segons Solé, la presència de l’insecte afecta sobretot els castanyers més joves, on més larves hi estan apareixent. Els efectes són evidents a simple vista. El responsable de Castanya de Viladrau demana que s’estableixi algun protocol per actuar preventivament contra aquesta amenaça, ja sigui intervenint directament en els arbres –hi ha tractaments amb injecció a través de la saba– o intentant foragitar les vespes de les zones afectades. Admet que el primer tractament és difícil “si no és per a uns pocs arbres concrets d’unes finques concretes”. En el cas de Viladrau, a més, ser dins del Parc Natural del Montseny exigeix una cura especial a l’hora de plantejar qualsevol intervenció.

El Departament d’Agricultura de la Generalitat n’està al corrent i, de fet, des del 2012 té identificada la vespa. Originària de la Xina, la primera presència a Europa va ser el 2002 a Itàlia, i des de llavors també s’ha detectat en països com Holanda, Eslovàquia, Eslovènia, França, Suïssa o Alemanya. Solé diu que el més probable és que davant del dèficit de castanyes a Catalunya, on hi continua havent molta més demanda que oferta, la importació des d’altres països pugui haver afavorit l’arribada d’aquest insecte. Tot i que la zona de Montseny-Guilleries és on hi ha més castanyedes, és a la serra de Prades on es recull una major densitat de castanyes. Allà, de moment, no s’hi ha detectat la vespa, però és previsible que hi arribi.

Els efectes de la vespeta del castanyer (de nom científic Drycosmus kuriphilus) ja s’estan fent evidents, també, a altres zones de la península, com Cantàbria o Galícia, on hi ha una gran producció i consum de castanyes. Fonts del Departament d’Agricultura asseguren que la millor solució per al problema, d’acord amb el que ja s’ha comprovat en altres països, és per la via biològica, a través de l’acció d’un paràsit que ataca la vespa, el Torymus sinensis. “El problema és que aquí no en tenim, perquè també ve de la Xina”, apunten des del Departament. Importar-lo per a aquesta finalitat implica negociar-ho amb el Ministeri d’Agricultura del govern espanyol, “que és on passem actualment”. Per les experiències que se’n coneixen, en tres o quatre anys la presència de la vespa desapareix.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 118 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't