L’economia circular és aquella que té com a objectiu allargar la vida útil d’un producte. Aplicant un procés concret segons cada cas s’aconsegueix que allò que seria considerat un residu pugui tornar al principi de la cadena d’ús. Des del 2006, la Mancomunitat La Plana –a través de la seva deixalleria– i Areté –fundació per la inserció laboral vinculada a Osonament– treballen conjuntament en aquest sentit. Aquest dijous al migdia, les dues institucions van presentar un nou projecte per fomentar la reutilització d’objectes i també la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental. Amb “Areté Reutilitza”, “donem una volta més a l’economia circular”, explicava aquest dijous el president de la Fundació Areté, Pere Medina. Mercè Generó, gerent d’Osonament, afegia que la principal novetat de la iniciativa es troba “en el canvi de mirada cap als voluminosos”, ja que no es recolliran amb la finalitat de llençar-los a l’abocador “sinó de ser recuperats per a un nou ús”.
Amb aquest objectiu, i gràcies al suport econòmic de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que hi aportarà 66.697 euros, es crearà un equip especial de recollida de voluminosos porta a porta als domicilis dels 12 municipis i l’EMD de Sant Miquel de Balenyà que agrupa la Mancomunitat. La intenció és que la brigada, formada per empleats d’Areté, “reculli aquests objectes amb especial cura”, i ja amb la idea de ser reutilitzats, evitant d’aquesta manera que es facin malbé al carrer o durant el trasllat. El procediment ha de permetre “aconseguir-ne i aprofitar-ne molts més”, explica el president de la Mancomunitat La Plana, Ferran Teixidó. Així doncs, tothom que tingui objectes com sofàs, articles infantils, bicicletes, mobles o qualsevol article de la llar en desús “ens podrà trucar i li recollirem a casa seva”, conclou Medina.
Les tres institucions implicades en el projecte –ARC, Mancomunitat i Fundació Areté– van coincidir en el fet que és una iniciativa que permet “encaixar els eixos socials i ambientals”.
En el vessant ambiental, i en plena Setmana Europea de la Prevenció de Residus, el director de l’ARC, Isaac Peraire, va remarcar que el millor residu “és aquell que no es genera”, i per aconseguir aquest objectiu “l’economia circular hi té un paper clau”.
Des del Quadro de Malla, Peraire va felicitar la Mancomunitat i Areté per haver unit esforços “i tornar a estar al capdavant en innovació pel que fa a la gestió de residus”. De fet, va mostrar el desig que el projecte “sigui el mirall per a altres poblacions i el model es pugui ampliar en altres municipis d’Osona i la resta de Catalunya”. El director de l’ARC també va apuntar que la normativa farà que cada vegada més les deixalleries “siguin centres de reutilització i no d’abocament”. Peraire va recordar que l’objectiu final és reduir la fracció resta que arriba als abocadors, on l’entrada de voluminosos “és un drama”.
Pel que fa al vessant social, Generó va posar en valor la tasca d’inserció laboral que es fa des d’Areté, però va matisar que no es tracta “d’una empresa finalista”, sinó que el seu objectiu “és donar una empenta a qui ho necessiti perquè puguin fer el salt cap al mercat laboral ordinari”.
Actualment Areté dona feina a 27 persones, i amb el nou projecte “potser podrem crear tres o quatre llocs de treball més”. El més important, segons Generó, però, és que permetrà “reconvertir perfils que han desaparegut durant la pandèmia”, i sobretot “consolidar llocs de treball que estaven en perill així com oferir condicions més dignes”. Areté té diversos àmbits de treball com són la creació amb fusta d’articles vinculats a l’horticultura, la jardineria i la fusteria a mida, el repartiment de paqueteria i missatgeria i la recuperació d’objectes per posar-los a la venda a la botiga de segona mà de Vic.
{{ comment.text }}