Un total de 148 famílies de 20 municipis d’Osona es beneficiaran des d’ara i fins al juliol del programa d’Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica que impulsa la Diputació de Barcelona en col·laboració amb els ajuntaments. Aquestes llars se sumaran a les 123 de 26 poblacions que ja van rebre inspeccions entre l’any passat i aquest. Són dades que es van donar a conèixer al segon Congrés Català de Pobresa Energètica que es va fer dijous i divendres a Barcelona.
La població on se’n portaran a terme més serà Vic, amb 49, però també n’hi ha 10 de previstes a Manlleu, Torelló, Centelles i Roda de Ter. Els segueixen Sant Hipòlit de Voltregà (6), Calldetenes (5), l’Esquirol (5), Montesquiu (5), Sant Julià de Vilatorta (5) i Sant Pere de Torelló. Amb xifres més baixes hi ha, entre altres, Prats de Lluçanès, Sant Boi, Olost o Gurb.
Les famílies que s’han beneficiat del programa han aconseguit un estalvi anual de 225 euros en les factures. “És molt interessant perquè la magnitud del resultat –370.000 euros al conjunt de la demarcació– és molt important”, diu Meritxell Budó, vicepresidenta segona i responsable de l’àrea d’atenció a les persones de la Diputació.
A través de diverses visites, els tècnics fan una anàlisi de les despeses energètiques de cada família i de les instal·lacions on apliquen millores per reduir els consums d’electricitat, aigua i gas amb accions com el canvi de bombetes per unes de baix consum, la instal·lació d’airejadors a les aixetes o la millora dels aïllaments de portes i finestres per reduir les pèrdues d’escalfor. L’estudi de les factures permet buscar estalvis a partir de la reducció de la potència contractada o establint tarificacions per hores.
També hi ha un component més social en les auditories: es dona suport a les famílies en la tramitació del bo social i se’ls expliquen hàbits que faciliten que hi hagi un estalvi en els consums d’aigua, electricitat o gas al domicili.
Els serveis socials de cada municipi fan una selecció de les llars que es beneficien del programa en funció de les necessitats que veuen. Budó recorda que “el món local és el primer a respondre a les necessitats de les persones afectades en els seus drets energètics”. Van creixent perquè “cada cop les famílies tenen més dificultats per assumir les despeses dels subministraments”, que “han augmentat un 40% en els darrers deu anys quan els sous estan igual o són més baixos”.
{{ comment.text }}