Unió de Pagesos (UP) considera que el compliment del decret de gestió de la fertilització del sòl i les dejeccions ramaderes resulta “molt difícil de complir” pels retards de la mateixa administració, segons han explicat durant el balanç de l’any 2020 en el sector porcí que van fer divendres. “Per exemple, el retard en l’assignació del nitrogen de referència no ha permès”, explica Rossend Saltivera, responsable del sector porcí del sindicat, “l’adaptació dels plans de gestió de dejeccions i la presentació dels plans individuals en el cas dels ramaders que estaven inclosos en plans conjunts”. Vol dir que en alguns casos el nitrogen de referència està per sota les necessitats d’adob que té un cultiu i “tot i tenir-ne suficient no el pot aplicar”.
L’altre punt que consideren que hauria de canviar és que els requisits establerts per a la verificació de les basses fan “molt difícil i costós el compliment d’aquesta obligació”, diu Saltiveri, i per això demanen al DARP que treballi per modificar tant el decret de fertilització com el d’ordenació ramadera.
En la seva valoració sobre l’any en el sector, UP coincideix amb JARC en parlar d’un “bon any” del preu per al ramader, tot i que “les matèries primeres per al pinso van augmentar les darreres setmanes de l’any”. Aquest augment dels costos de producció serà un dels esculls aquest 2021, que ha començat ja amb un preu més baix, d’1,10 euros al quilo en comparació amb l,150 del gener passat.
Pugen les granges d’engreix i baixen les de mares i garrins
Una de les dades que ha donat a conèixer UP és l’evolució del nombre d’animals en els darrers cinc anys així com el nombre de granges de mares i d’engreix que hi ha a Catalunya. En el primer cas (gràfic superior) es pot veure com des del 1995 fins al 2020 el total d’animals del sector porcí ha pujat en gairebé 3 milions i com el major augment es dona en garrins i porcs d’engreix però no tant en mares. Això té a veure amb el fet que Catalunya “s’ha especialitzat en l’engreix del porc trencant l’equilibri entre les places de mares i l’engreix”. Com a conseqüència, s’importen garrins d’altres països. El 2020 van arribar al voltant de 2 milions d’animals d’origen intracomunitari, “i això és el que cal controlar per anar al risc zero que ara no tenim per evitar l’entrada de la pesta porcina africana”, expliquen.
{{ comment.text }}