Era el primer pressupost des que JxCat té majoria absoluta a l’Ajuntament de Vic i per tant no depenia ni de cap partit de l’oposició ni soci de govern per superar l’examen de la seva aprovació al ple. Un escenari estrany que no es produïa des de l’any 1995 amb Pere Girbau com a alcalde. Des de llavors, els governs liderats per Jacint Codina (1995-2007), Josep M. Vila d’Abadal (2007-2015) i la mateixa Anna Erra (2015-2019) havien hagut de buscar la complicitat d’algun aliat amb qui tenia pactes més o menys estables o bé entaular-se en llargues negociacions amb els grups de l’oposició posant i traient partides per tirar endavant els comptes, en més d’una ocasió fent equilibris de funàmbul. Després del compromís d’Anna Erra, l’endemà mateix de les eleccions, de treballar per aconseguir el màxim consens possible i no aprovar els temes importants amb simple majoria absoluta d’11 dels 21 regidors, tots els focus estaven posats en el punt 17 de l’ordre del dia i amb la regidora d’Economia, Núria Homs, com a protagonista.
La proposta, un pressupost de 53,7 milions d’euros, un dels més alts dels darrers anys, amb un augment del 5,25% de la despesa corrent. Les inversions previstes pel 2020 pugen a 9,8 milions (un 21,24% més que l’anterior exercici). Un augment de despeses que en part se sostenen per la pujada de l’IBI d’un 7% aprovada fa un mes i mig. Gràcies a “un pressupost que s’ajusta a les necessitats actuals”, “un pla d’inversions ambiciós però realista” i que l’Ajuntament té “unes finances equilibrades” –en paraules d’Homs– l’endeutament no arriba al 29%, lluny del sostre del 75% que tenen les administracions locals. Una de les partides que més puja del pressupost és la de recursos humans. Concretament ho fa un 7,35%. A part dels augments de sous que venen fixats per llei, l’actual equip de govern ampliarà la plantilla pels propers anys amb un arquitecte municipal, cinc agents i un caporal de la Guàrdia Urbana, un tècnic de mobilitat, un tècnic d’informàtica, dues administratives i l’ampliació de jornada d’una treballadora de benestar social. En el pla d’inversions dels quatre anys de mandat, destaquen obres com la Biblioteca Pilarín Bayés iniciada a la recta final de l’anterior mandat, la reforma de les rambles Davallades, Montcada i del Bisbat, l’adquisició dels terrenys de la Sínia al barri del Remei on s’ubica l’escola, la construcció d’una estació d’autobusos al sud de Vic per eliminar trànsit del centre del municipi, el projecte cultural i turístic de l’Illa de la Pietat, la reforma de l’últim tram del carrer Nou, l’adquisició de nous autobusos urbans més respectuosos amb el medi ambient, la construcció d’un aparcament paisatgístic al sud de Vic o la tercera pista al pavelló del Castell d’en Planes.
Si es fa una lectura del resultat –només els regidors de JxCat van votar a favor del pressupost– semblaria que no es va aconseguir l’objectiu desitjat. Però analitzant el partit sencer no es pot considerar una derrota. Tots els regidors de l’oposició que van intervenir –Josep Lluís Garcia (ERC), Pere Freixa (Capgirem) i Carme Tena (PSC)– van agrair i elogiar la voluntat de diàleg del govern. Una altra cosa és que no s’arribés a acords. Segons uns, perquè el model de ciutat que tenen és oposat, perquè no els van acceptar propostes considerades essencials o perquè falten partides socials. Per la regidora d’Economia, ni els models són tan diferents ni els pressupostos estan mancats de caràcter social. “Ha estat una qüestió de falta de temps”, que no s’aconseguissin més adhesions. Un cop finalitzat el debat, l’alcaldessa, Anna Erra, va elogiar el procés de negociació dels pressupostos: “En un moment en què el nostre país necessita tant el diàleg, nosaltres aquí hem demostrat gran maduresa política”.
La posició d’ERC
J.L.Garcia: “És normal que no ens posem d’acord perquè les prioritats són antagòniques i els projectes de ciutat diferents. Per exemple, no veiem necessària l’estació intermodal o creiem que abans de fer la tercera sala al pavelló del Castell d’en Planes caldria fer un pavelló al sud de la ciutat per equilibrar els serveis. Totes les inversions esportives (nou camp de futbol, rocòdrom i nous vestidors) les faran al nord de la ciutat. No destinen ni un euro al Mercat Municipal i tampoc han acceptat la proposta d’un centre cívic al Sucre.”
La posició de Capgirem
P.Freixa: “Els pressupostos de Vic haurien de combatre les fortes desigualtats i la fragmentació per barris que hi ha a la ciutat. I els que proposen no van en aquesta línia. A més, no estem d’acord amb inversions a projectes fallits com la urbanització del Graell. Nosaltres considerem que s’hauria de desprogramar el Graell perquè és un nyap que fa malbé terrenys agrícoles i patrimoni històric. Tampoc afronten la transició energètica tal com s’hauria de fer per l’emergència climàtica.”
La posició del PSC
C.Tena: “No és un pressupost progressista com hauríem fet nosaltres, incrementant les partides a serveis socials, a la creació d’habitatge públic sobretot de lloguer i mesures contra el canvi climàtic. Nosaltres demanàvem un augment de la plantilla de la Guàrdia Urbana perquè la ciutat està per sota de la ràtio per habitant que diu la Diputació. No compartim que es destinin 75.000 euros al Club Patí Vic i en canvi no hi hagi cap partida pel Mercat Municipal. Ens abstenim perquè s’han admès algunes demandes.”
{{ comment.text }}