Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Vic es declara municipi ‘antifracking’

Ho va aprovar per unanimitat, amb el vot favorable de tots els grups municipals a la moció que presentava Iniciativa per Catalunya en nom de la plataforma Aturem el Fracking. Membres d’aquest col·lectiu van entrar a la sala de plens durant el debat del text.

  • El 9 Nou
  • 15/01/2013 | 8:11

El regidor d’Iniciativa va defensar la proposta, a través de la qual l’ajuntament vigatà exigeix a la Generalitat que no atorgui els permisos a l’empresa que els ha sol·licitat per iniciar prospeccions d’hidrocarburs a la comarca d’Osona.

En la moció, el consistori defensa la riquesa natural del seu terme municipal, i s’oposa a l’explotació d’hidrocarburs a través de la fractura hidràulica. Tot i que el reglament no ho permet, finalment l’alcalde va donar la paraula a un dels membres de la plataforma, que va demanar als regidors el seu compromís a treballar perquè es prohibeixi el fracking a Catalunya.

Vila d’Abadal va recollir la petició, i es va comprometre a parlar amb els altres municipis d’Osona i el Consell Comarcal per fer front comú. El ple de l’Ajuntament de Vic es va emetre en directe per internet, a través del web de l’Ajuntament, vic.cat, i d’El9NOU.CAT. Avui, a partir de les 11 del matí, EL 9 TV el retransmetrà íntegre.

Moció que va presentar ICV-EUiA sobre el fracking

MOCIÓ PER A DECLARAR VIC MUNICIPI LLIURE DE FRACKING

En Xavier Tornafoch Yuste, regidor de l’ajuntament de Vic i portaveu del Grup Municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa, presenta al Ple per al seu debat i aprovació, si s’escau, la següent

MOCIÓ

Atesa la sol•licitud presentada per Montero Energy a la Direcció general d’Energia i Mines de la Generalitat per tal de fer prospeccions d’hidrocarburs a través de la tècnica del fracking a diversos municipis de la comarca d’Osona, entre ells Vic.

Atès que l’empresa Montero Energy Corporation S.L. està interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs. Aquests són uns tipus de gas i d’hidrocarburs que no es troben emmagatzemats en grans bosses en el subsòl, sinó que es caracteritzen per estar situats en roques de baixa permeabilitat i de baixa porositat, el que fa que la seva extracció sigui més complicada i que es necessiti d’una tècnica molt agressiva amb el medi ambient. Es tracta de la tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal. Aquesta tècnica consisteix en perforar una Un cop en el subsòl profund, es realitzen noves perforacions horitzontals per tal d’arribar a la major superfície possible. Per tal d’extreure el gas i els hidrocarburs que estan adherits a la roca, s’introdueixen grans quantitats d’aigua a una elevada pressió, amb la intenció de fracturar la roca i de que se n’alliberi l’hidrocarbur, sent extret a la superfície per la mateixa canalització. Per tal de millorar l’eficiència en la trencadissa de la roca, s’introdueix junt a l’aigua un còctel de substàncies químiques de més de 500 elements diferents, entre les que se’n troben de perilloses, com ara metalls pesants.

Atès que aquesta tècnica ja ha estat utilitzada a gran escala en els Estat Units. No obstant això, no es tracta d’una tècnica de gran eficàcia, que demana multiplicar les perforacions en diferents profunditats i construir un gran nombre de pous. A més, els percentatges de substàncies químiques que romanen en les profunditats i no són extrets a la superfície són molt elevats, pel que se’n deriven transferències als aqüífers i al subsòl. Arran de les nombroses trencadisses de roca, s’han arribat a mesurar petits terratrèmols sentits en les localitats properes als pous. D’altra banda, el gas alliberat en les profunditats i no canalitzat per a l’explotació ha arribat a filtrar-se en els conductes de canalització d’aigua de consum humà i també a alliberar-se per la superfície del sòl, el que provoca la contaminació de l’aigua i el risc d’explosió davant de qualsevol flamarada accidental.

Així doncs, la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats d’aigua, de multitud de pous per a l’extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells, pel que es pot considerar una tècnica dolosament agressiva amb l’entorn. Per aquests motius, proposo al ple l’aprovació dels següents acords:

Davant el risc per a la contaminació del subsòl i dels aqüífers derivada de l’aplicació de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, en pro de la conservació de l’espai natural del terme municipal que es podria veure afectat per la presència de nombrosos pous d’extracció i pels seriosos danys que se’n derivarien fruit de l’explotació industrial, acordem que:

– L’Ajuntament de Vic es declara MUNICIPI LLIURE DE FRACTURA HIDRÀULICA HORITZONTAL.

-L’Ajuntament de Vic exigeix a la Generalitat que no atorgui a l’empresa Moreno Energy els permisos corresponents per a iniciar les prospeccions a la comarca d’Osona.

-L’Ajuntament de Vic entén que el seu terme municipal es una part d’un conjunt ambiental que conforma una riquesa natural d’alt valor, pel que s’oposa a la investigació i explotació d’hidrocarburs per mitjà de la tècnica de la fractura hidràulica vertical i d’altres igualment agressives en qualsevol municipi.

-L’Ajuntament de Vc traslladarà al President de la Generalitat de Catalunya i a la Direcció General d’Energia i Mines així com a la Plataforma Aturem el Fracking els acords aprovats.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic

Vic es declara territori lliure de fracking

Tots els grups polítics van donar suport a la moció presentada per ICV en el primer ple d’aquest any
La sessió plenària també va acordar la modificació del servei i les tarifes del transport urbà

L’Ajuntament de Vic va celebrar ahir a la tarda-vespre el primer Ple Municipal ordinari d’aquest 2013 amb 6 punts a l’ordre del dia que es van aprovar de forma ràpida:

En el primer punt de l’ordre del dia es va acordar, per unanimitat, delegar la presidència de la Junta Local de Seguretat de Vic al regidor de Convivència i Seguretat, Joan Ballana.

En segon lloc, es va donar compte del nomenament de personal eventual. D’aquesta manera, queden consolidats el lloc de treball de coordinador/a de l’Àrea de Cultura i Ciutadania i l’altra de coordinador/a de l’Àrea de Convivència i Seguretat, que fins ara estaven coberts amb una altra forma contractual.

També es va acordar, per unanimitat, concedir una bonificació del 95% en la liquidació de l’impost de construccions i llicència urbanística per les obres de reforma de la planta 1.2 de l’Hospital General de Vic.

Tot seguit es van aprovar, amb el suport de tots els grups, les tarifes del servei de taxi per aquest 2013 fixades en: la diürna, 6,35 € la baixada de bandera; 1,12 € el quilòmetre recorregut i 20,16 € l’hora d’espera. Pel que fa a la tarifa nocturna, dissabtes i festius, la baixada de bandera té un cost de 6,45 €; 1,31 € el quilòmetre recorregut i 20,83 € l’hora d’espera.

El Ple també va aprovar la modificació del servei i l’aprovació de les tarifes del transport urbà per aquest 2013. Així, es modifiquen els horaris i del nombre d’expedicions de les 5 línies actualment establertes, en el sentit que les línies 4 i 5 tindran una rotació de cada hora, en lloc de cada mitja hora, per cada parada establerta en el servei. Aquestes línies són les que connecten amb La Guixa, Gurb i Calldetenes. D’aquesta manera, es redueix el cost del servei i, en conseqüència, l’aportació de l’Ajuntament.

Per altra banda, es van aprovar les tarifes dels bitllets per aquest 2013: el bitllet ordinari tindrà un cost de 1,75 €; la T10 multiviatge costarà 9,00 € i la T10 social, 8,20 €. El regidor d’Economia i Serveis, Toni Serrat, va explicar que els increments de preus en les tarifes del transport urbà vénen condicionats per a l’increment de l’IVA i l’IPC i va assenyalar que en el cas del bitllet ordinari només ha experimentat l’increment de l’IVA. L’Ajuntament de Vic fixa l’aportació a aquest servei en la quantitat de 537.500 € anuals.
Aquest punt va ser aprovat amb els vots favorables de CiU, ERC, PxC i PSC. Es va abstenir SI i la CUP i ICV hi van votar en contra.

I el sisè, i últim punt, va ser la modificació de crèdits del pressupost del 2013 per tal d’incorporar-hi subvencions que han estat concedides. Aquest punt es va aprovar per unanimitat.

Per altra banda, el Ple va debatre cinc mocions:

A/ MOCIÓ DE PXC PER DEMANAR LA CONTINUÏTAT D’UN REGISTRE CIVIL DE GESTIÓ TOTALMENT PÚBLICA I GRATUÏTA I PER DEFENSAR LES COMPETÈNCIES MUNICIPALS EN LA CELEBRACIÓ DE MATRIMONIS CIVILS. APROVADA AMB EL VOT FAVORABLE DE CiU, PxC, ICV i PSC. ERC s’abstén, en considerar que no és una moció “urgent” i la CUP i SI hi voten en contra. Aquesta moció demana que no es tiri endavant el projecte de llei que contempla el pagament de taxes per a la celebració dels matrimonis civils ja que contempla que siguin tramitats en un futur per notaris i registradors de la propietat.
.
D/ MOCIÓ D’ICV-EUIA PER DECLARAR VIC MUNICIPI LLIURE DE FRACKING. APROVADA PER UNANIMITAT
El primer ple de l’any va convertir Vic en municipi lliure de fracking després que la moció presentada per ICV rebés el suport unànim de tots els grups polítics. La proposta va ser defensada pel regidor ecosocialista, Xavier Tornafoch, que va manifestar que el fracking “és una tècnica d’extracció d’hidrocarburs altament agressiva i contaminant dels aqüífers”, i va afegir que “cal tenir en compte que a la nostra comarca l’estat dels aqüífers és molt delicat”. A més, el text de la moció també insta a la Generalitat que no atorgui els permisos a l’empresa Montero Energy per iniciar les prospeccions d’hidrocarburs a la comarca. Així, el consistori vigatà defensa la riquesa natural del seu terme municipal, i s’oposa a l’explotació d’hidrocarburs a través de la fractura hidràulica.

El document va incloure dues consideracions del grup municipal de CiU: en primer lloc, que al text s’hi afegís que es demana que no es permetin extraccions amb ”aquesta tècnica”, però sí amb d’altres que no siguin nocives per al medi ambient. I, en segon lloc, la creació d’una comissió conjunta formada per representants de tots els grups municipals i també de la plataforma Aturem el fracking. Per altra banda, també va incloure dues esmenes d’ERC: que s’aprofitin els esforços per difondre i treballar per a un model energètic sostenible i instar al govern de la Generalitat a estudiar la manera legal de prohibir la pràctica d’aquesta tècnica decretant moratòries a les prospeccions fins que no hi hagi “una normativa clara al respecte”.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va donar la paraula a un dels membres de la plataforma Aturem el fracking, presents a la sala de plens en una acció reivindicativa per donar suport a la moció. El portaveu de la plataforma va demanar el compromís dels polítics per a la prohibició d’aquesta tècnica a Catalunya. Finalment, Vila d’Abadal va manifestar que “cal que els municipis d’Osona, el Consell Comarcal i les comarques del Ripollès i La Garrotxa treballem plegats per evitar aquest tipus d’extraccions al nostre territori”.

Aquesta moció va passar del quart al segon lloc a petició de l’alcalde de Vic davant els nombrosos representants de la plataforma Aturem el fracking que donaven suport al text.

B/ MOCIÓ DE PXC CONTRA L’ENTRADA DE TURQUIA A LA UNIÓ EUROPEA. REBUTJADA. Aquesta moció va rebre el vot en contra de tots els grups polítics, excepte la PXC.

C/ MOCIÓ DE LA CUP PER INSTAR EL NOU GOVERN DE LA GENERALITAT A REPRENDRE LES COMISSIONS D’INVESTIGACIÓ SOBRE LA GESTIÓ EN L’ÀMBIT SANITARI I SOBRE LES CAIXES D’ESTALVI CATALANES. REBUTJADA . En aquesta moció, CiU hi va votar en contra; ERC i PXC es van abstenir mentre que la CUP, PSC, ICV i SI hi van votar a favor.

E/ MOCIÓ D’ICV-EUIA PER LA MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DEL BOMBARDEIG FRANQUISTA SOBRE VIC, EN EL SEU 74È ANIVERSARI. APROVADA AMB EL VOT FAVORABLE DE ICV, SI, CUP, ERC I CIU. PSC i PXC es van abstenir. Finalment, el ple de Vic va acordar, amb les esmenes introduïdes per CiU, fer un reconeixement a les víctimes dels dos bàndols de la guerra civil, per separat, i encarregar a un historiador de la ciutat un estudi de l’alcalde republicà Marià Serra Badell en el proper mig any.

El ple de l’Ajuntament de Vic va tornar a ser emès en directe per internet, a través del web www.vic.cat, tal i com es va començar a fer en el ple extraordinari celebrat a mitjans de desembre.

LA PREGUNTA

Està a favor dels indults?

En aquesta enquesta han votat 2744 persones.
 

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.