L’Ajuntament de Vic anirà a demanar a l’Ajuntament de Barcelona i a l’Àrea Metropolitana que es prenguin mesures urgents per millorar la qualitat de l’aire. El consistori aprovava aquest dimecres per unanimitat una moció de Capgirem Vic que també reclama que els avisos en episodis d’alts nivells d’ozó siguin més efectius.
El dia 25 de maig, a la Plana de Vic ja es va superar el llindar d’informació d’ozó troposfèric, contaminant que afecta la comarca sobretot durant la primavera i l’estiu. Capgirem Vic presentava una moció al ple de l’ajuntament en què demana que l’ajuntament faci efectius els avisos a la població que estipula la normativa sobre la qualitat de l’aire en episodis d’aquest tipus, especialment cap als col·lectius més vulnerables als efectes de l’ozó. Són les persones amb malalties cardíaques o respiratòries, nadons, nens i dones embarassades, a qui es recomana reduir l’activitat a l’exterior. Des de Capgirem creuen que donar la informació a través d’una piulada a Twitter no és suficient, i demanen que s’avisi telefònicament i per correu electrònic a escoles, esplais, residències de gent gran o clubs esportius.
El regidor de Medi Ambient, Josep Ramon Soldevila, explicava que ja s’està elaborant un llistat d’entitats, centres i equipaments als quals cal alertar, perquè la Generalitat, emparant-se en la llei de protecció de dades, no facilita a l’ajuntament els col·lectius que ja reben els avisos del govern. Tots els grups municipals van donar suport a la moció de Capgirem, que també demanava que trimestralment es faci arribar a l’Ajuntament de Barcelona un informe sobre la qualitat de l’aire a Vic, ja que l’ozó que es genera a Osona el provoquen els òxids de nitrogen que hi arriben procedents de la zona de la capital catalana. Amb les aportacions d’Arnau Martí, de Vic per a Tots, i del regidor de Medi Ambient, el punt es va modificar, i es va acordar que el consistori vigatà farà visites a l’Ajuntament de Barcelona i a l’Àrea Metropolitana per reclamar mesures urgents en la millora de la qualitat de l’aire, i que si no tenen efecte, s’enviaran els informes que proposava Capgirem.
Des de l’Ajuntament de Vic, segons la moció, també s’instarà als mitjans de comunicació públics catalans i als mitjans locals que informin dels nivells d’ozó. El consistori, a més, es planteja recuperar el panell amb les dades actualitzades d’ozó troposfèric que havia funcionat davant de l’estació de tren.
{{ comment.text }}