EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic impulsa tallers per millorar la capacitació digital de les persones en risc de vulnerabilitat

Més de 600 veïns han participat des del mes de febrer en alguns dels cursos dels serveis socials

Millorar l’alfabetització digital de les persones més vulnerables de Vic i acompanyar-les en els processos de tràmits telemàtics. Aquests són els principals objectius del projecte de capacitació digital que es porta a terme als Serveis Socials de l’Ajuntament de Vic i que es va presentar aquest dijous al Palau Bojons, seu de la Regidoria de Benestar i Família. D’aquesta manera, l’Ajuntament pretén dotar els veïns de totes les eines possibles per tal de conèixer tots aquells tràmits que s’han de fer a través dels serveis en línia i ofereix tallers i sessions sobre els ajuts en l’habitatge, les beques dels casals d’estiu, la preinscripció escolar, la pobresa energètica i la interpretació de les factures, entre d’altres temes.

Tal com explica Núria Homs, regidora de Benestar i Família, molts dels tràmits i ajuts “es fan en línia i ara més que mai és important que les persones estiguin capacitades digitalment”. A més, detalla que la pandèmia de la Covid-19 ha fet accelerar tots els processos de digitalització i “hem vist que era una necessitat de primer ordre”. Per tal d’impulsar les diferents sessions, l’Ajuntament va contractar per primera vegada dos integradors socials, que s’encarregarien de dinamitzar els grups de treball i recollir els temes d’interès dels assistents. Andrea Jiménez, una de les integradores, destaca que el projecte “es basa en el treball grupal per crear vincles i xarxa entre les persones” i insisteix que “hi ha tràmits als quals no donem importància com la utilització del correu electrònic, però que en realitat en té molta”.

A més dels treballs grupals, el projecte també ofereix atenció personalitzada per tractar casos concrets i ja estan preparant altres tallers com una sessió prelaboral “per donar eines als usuaris que no han tingut l’oportunitat de desenvolupar-se en el món laboral, però que tenen moltes ganes de treballar”, explica Jiménez. Ignasi Peris, el segon integrador social, esmenta que des de l’inici del projecte s’ha atès al voltant de 600 persones. En concret, sobre l’estalvi energètic es van realitzar 19 sessions i hi van assistir 95 persones; en el taller d’alfabetització, 10 sessions i van atendre 30 persones; en el taller d’ús de pantalles a l’escola La Sínia, 25 persones, i en les inscripcions escolars o casals d’estiu, 7 sessions i 86 assistents. El programa d’ajuts al lloguer és el que ha tingut més èxit de tots. “Ha estat el més potent i el que ha tingut més demanda”, esmenta Peris. En concret, se’n van fer 12 sessions i es van atendre 354 persones. Mari Vergara va assistir als tallers d’estalvi energètic i alfabetització i valora molt positivament la seva experiència. Des del seu punt de vista, “els tallers han estat perfectes” perquè “és una ajuda molt gran, perquè hi ha gent que no sap quina mena de contractes té i les tarifes són molt altes”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 189 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't