Milers de persones han tornat a omplir la plaça Major de Vic de gom a gom, igual que durant l’aturada de país del 3 d’octubre del 2017, per mostrar la seva disconformitat amb la sentència del procés. En l’acte unitari, que ha arrencat a les 8 del vespre des de la plaça 1 d’Octubre i ha comptat tant amb parlaments com música, poesia o castells, hi ha participat Carles Mundó, exconseller de Justícia, condemnat pel Tribunal Suprem per un delicte de desobediència.
“El 3 d’octubre del 2017 vaig ser en aquesta mateixa plaça i vaig dir que el camí no seria ni curt ni fàcil”, ha assegurat Mundó, “avui és un dels dies veritablement durs, amb una sentència que és un acte de venjança, d’escarment, de persecució contra un idea legítima, el dret a l’autodeterminació de Catalunya”.
Malgrat les penes, que en el cas del nou polítics i líders independentistes empresonats van de 9 a 13 anys de presó, l’exconseller ha afirmat que “l’Estat espanyol té força per posar-nos a la presó, però no per fer-nos canviar d’opinió. Per això hi hem de ser tantes vegades com faci falta, democràticament, pacíficament. Més política i menys codi penal”. Mundó ha qüestionat en què se sustenten els delictes de sedició i malversació si no hi va haver ni violència ni despesa.
Durant l’acte, presentat per Núria Codina, l’activista Tati Furriols ha llegit un manifest conjunt en nom d’una quinzena d’entitats reclamant la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. “La sentència és un intent de llançar un missatge de por. I podem cridar ben fort que no tenim por”, deia el text. Furriols també ha demanat una “resposta política i institucional a l’alçada del moment històric que estem vivint” i ha criticat que es vulgui associar independentisme amb terrorisme.
Els parlaments han transcorregut entre crits de “llibertat presos polítics” o “tots som CDR”. Hi ha hagut actuació dels Sagals d’Osona, cant d’Els Segadors i, entre d’altres, Pep Sentmartí ha tocat l’Emigrant amb la gralla.
{{ comment.text }}