Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Vic, “territori català lliure”

CiU, ERC, la CUP, ICV i SI han donat suport a la moció presentada aquest migdia al ple de l’Ajuntament. El PSC s’ha abstingut i PxC ha votat en contra. El text s’inspira en la moció de Sant Pere de Torelló del dia 3 però fa extensiva la demanda de sobirania per al conjunt dels Països Catalans.

  • El 9 Nou
  • 17/09/2012 | 13:40

El text que se sotmetia a votació era més similar al que va aprovar el 3 de setembre l’Ajuntament de Sant Pere, tot i que amb el to rebaixat en algun punt. També, però, fruit de la negociació, amb una referència als Països Catalans, per una part, i al manteniment de les prestacions socials per part del govern de la Generalitat.

La CUP havia presentat inicialment una moció basada en la de Sant Pere i, després, un segon text alternatiu, gairebé idèntic a l’aprovat dijous a Arenys de Munt amb els vots de la CUP, CiU i ERC. Al final, però, ERC aquest cap de setmana ha presentat un tercer text que comptava amb el compromís de vot de CiU. Això ha forçat una negociació que s’ha tancat aquest dilluns a mig matí amb la presentació conjunta de la moció que s’aprovarà al ple.

Després que diversos municipis seguissin l’estela de Sant Pere i Calldetenes, que van aprovar la moció el 3 de setembre, Vic serà la primera capital de comarca que ho fa.

Al ple d’aquest dilluns hi ha assistit la plana major d’ERC, que abans havia celebrat la reunió de la permanent a Vic. Entre altres, hi havia els números 1, 2 i 3 del partit, Oriol Junqueras, Marta Rovira i Anna Simó, a més del portaveu del partit a Madrid, Alfred Bosch.

Crònica de Laura Busquets per a l’ACN

El ple de Vic declara la ciutat “territori català lliure i sobirà”

CiU, ERC, SI, ICV i CUP voten a favor de la moció, mentre que el PSC s’absté i PxC hi vota en contra

El ple de Vic ha aprovat aquest dilluns una moció en què s’ha declarat la ciutat “moralment territori català lliure i sobirà”. La moció, presentada per ERC, la CUP, ICV i SI, també ha rebut el suport dels regidors de CiU. Per la seva banda, el PSC s’ha abstingut i els 5 regidors de PxC hi han votat en contra. El text s’inspira en l’aprovat fa dues setmanes a Sant Pere de Torelló (Osona), però inclou altres punts com ara que “el nou Estat Català tindrà entre els seus objectius assolir la reunificació política dels Països Catalans”. El president d’ERC, Oriol Junqueras, acompanyat per altres dirigents republicans com Marta Rovira, Alfred Bosch o Anna Simó, ha assistit al ple de Vic per donar-hi suport.

Vic és la primera capital de comarca que s’ha declarat moralment “territori català lliure i sobirà”. Amb la capital osonenca ja en són nou els pobles catalans que s’han sumat a aquest acte simbòlic pel sobiranisme iniciat amb Sant Pere de Torelló i Calldetenes.

Per explicar el sentit de la moció, el text aprovat es remunta a l’èxit assolit pels resultats de la consulta popular del 13D, la greu situació econòmica amb l’espoli fiscal al capdavant, les sentències restrictives d’estatuts referendats o les reformes educatives que posen en qüestió la unitat de la llengua catalana.

Amb tot, però, l’alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d’Abadal ha assenyalat que la moció, òbviament, també representa el sentiment del poble català que es va manifestar aquest Onze de Setembre a Barcelona.

La moció s’inspira en l’aprovada a Sant Pere de Torelló

La moció s’ha aprovat després que la CUP anunciés que en presentaria una de pròpia per aquest ple. A partir d’aquí, es va iniciar un procés d’apropament entre les diferents forces polítiques. Finalment, ERC, SI, CUP i ICV s’han posat d’acord i n’ha sortit una proposta conjunta. El text, però, ha tirat endavant gràcies al vot favorable dels regidors de CiU (CiU té vuit regidors, tot i que en el moment de la votació en faltava un, ERC i CUP amb dos, i ICV i SI amb un regidor).

En l’apartat dels acords, el text incorpora declarar moralment Vic com a territori català lliure i sobirà. Aquí es dóna la primera diferència amb el text aprovat a Sant Pere de Torelló perquè aquella moció ho recollia a la part expositiva. A més, la moció insta el president de la Generalitat a iniciar “en el termini més breu possible, i en tot cas abans de l’Onze de Setembre de 2014, el procés de declaració de sobirania nacional catalana i a convocar els referèndums i comicis necessaris per preparar la transició cap al nou estat català”.

El tercer punt insta el Parlament a declarar l’oficialitat de les banderes locals, comarcals, la senyera i les estelades, “fins la seva regulació definitiva en el marc de la nova constitució catalana”. A més, també demana deixar sense aplicació totes les lleis o reglaments que limitin l’ús de la llengua catalana i reclama l’empara i mediació de la Unió Europea “per poder garantir un procés correcte de transferència democràtica cap al nou estatus jurídic”.

El text reclama poder crear una hisenda pròpia i un banc nacional des dels quals es gestioni el règim fiscal. A més, també demana l’obertura de negociacions amb el Govern espanyol per resoldre la fase de transició cap al nou estat català. Un altre dels punts anuncia el suport de Vic a l’estratègia i accions de l’Assemblea Nacional Catalana.

D’altra banda, la moció incorpora la proposta de la CUP pel que fa al fet que el futur estat català lliure també haurà de treballar per la reunificació política dels Països Catalans. Durant la intervenció, la portaveu de la CUP, Georgina Rieradevall, s’ha mostrat orgullosa perquè finalment el text “no tanqui la porta a la reunificació dels Països Catalans”.

Demostració d’unitat al plenari vigatà

Tots els grups que han votat favorablement al text, s’han congratulat del fet que sigui una moció “consensuada”. En aquest sentit, el portaveu de SI, Iban Lapeira, ha assenyalat que “potser no es la moció que ens hagués agradat presentar, perquè SI hagués anat més enllà, però avui no ens podíem permetre el luxe de no ser-hi”. A més, ha afegit que tots els grups han hagut de cedir en algun punt respecte a les seves pretensions, “però haver pogut aconseguir una majoria àmplia ho justifica”.

Rieradevall, per la seva banda, ha demanat “valentia” per avançar cap al camí de la sobirania i deixar de banda les diferències perquè, ha puntualitzat, “la independència no és lluny”. Vila d’Abadal ha destacat que el text de la moció és “central”, cosa que permet englobar el màxim de quòrum possible perquè hi doni suport.

Tot i que Joan López (ERC) ha apel·lat durant el discurs a l’oportunitat que tenia al davant el PSC vigatà per marcar “perfil polític”, el líder d’Esquerra a Vic no ha aconseguit convèncer a Jacint Raurell i Mari Moyano. Els socialistes vigatans han optat per l’abstenció recordant que la seva aposta és pel federalisme. Plataforma per Catalunya és l’únic partit que hi ha votat en contra. El portaveu del grup, Josep Anglada, ha defensat que un estat federal “assumiria molts menys riscos”. “Ara no és moment de demanar aquestes tonteries”, ha afegit.

Amb la declaració de Vic, ja són nou els pobles catalans que han aprovat iniciatives similars. Van començar Sant Pere de Torelló i Calldetenes el dia 3 de setembre, Cervià de les Garrigues, Marçà, la Bisbal del Penedès, Premià de Dalt, Arenys de Munt, Bolvir i, ara, Vic.

La plana major d’ERC present al ple

El president d’ERC, Oriol Junqueras, acompanyat per altres dirigents republicans com Marta Rovira, Alfred Bosch o Anna Simó, ha assistit al ple de Vic d’aquest dilluns per donar suport a la moció que ha declarat la capital d’Osona “territori català lliure i sobirà”. Junqueras ha destacat que el text suposa “un pas més en el fet que els ciutadans tenim dret a decidir el futur”. A més, el president d’ERC ha assegurat que el seu partit “vol que els ciutadans que van sortir al carrer per la Diada tinguin l’oportunitat d’expressar la seva veu i la moció de Vic d’aquest dilluns va en aquesta direcció”.

Pel president d’ERC, hi ha diverses vies per aconseguir donar la veu als ciutadans. “En primer lloc, podem fer eleccions que haurien de tenir caràcter constituent i el que els hi dóna aquest caràcter és el fet que els partits ens presentem amb un programa de mínims i ens comprometem a donar la veu als ciutadans”. L’altra possibilitat, ha dit Junqueras, és “fer un referèndum d’autodeterminació”. “Nosaltres estem oberts a qualsevol d’aquestes vies i estem disposats a ajudar al Govern sempre i quan tinguem clar que està disposat a avançar de debò”.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic

El ple municipal declara Vic ‘territori català lliure i sobirà’

L’Ajuntament de Vic ha celebrat aquest migdia el Ple Municipal ordinari del mes de setembre amb 15 punts a l’ordre del dia que s’han aprovat de forma ràpida. S’han adoptat els següents acords:

El ple d’avui ha aprovat per unanimitat sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la Creu de Sant Jordi 2013 per a l’Associació Sant Tomàs, que aquest any celebra el seu 45è aniversari. Aquesta sol·licitud és en reconeixement a la seva tasca de qualitat i de compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual, amb les seves famílies i la societat osonenca. Sant Tomàs ha promogut, i promou, projectes i serveis socioeducatius per a la protecció i la millora del benestar personal d’aquestes persones i les seves famílies des de l’any 1967.

També s’ha aprovat, amb el vot favorable de tots els grups municipals excepte la CUP, la cessió gratuïta d’ús a favor de la Generalitat de Catalunya d’uns locals de propietat municipal, qualificats de béns patrimonials i que es troben ubicats dins del recinte firal El Sucre de Vic. En aquests locals s’hi ubicaran els serveis administratius del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i/o altres que pugui considerar convenient la Generalitat de Catalunya per tal de desenvolupar-hi tasques, activitats i prestació de serveis que li són propis en compliment dels fins i objectius que té assignats.

També s’ha aprovat per unanimitat la cessió gratuïta de domini a favor de l’Associació Sant Tomàs-PARMO de dues finques municipals situades al carrer del Sot dels Pradals, números 5 i 7. Aquestes dues finques es destinaran a les finalitats d’atenció a les persones amb discapacitat psíquica. Aquestes dues finques consten a l’Inventari de Béns municipals com a béns patrimonials i que constitueixen les finques registrals 27.367 i 23.368. La cessió d’aquestes dues finques és per temps indefinit sempre que es compleixi el condicionant que el seu ús és per a serveis propis de l’Associació Sant Tomàs-PARMO.

En quart lloc, s’ha aprovat, amb el recolzament de tots els grups municipals, la cessió gratuïta de domini a favor de la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal de la Comarca d’Osona de la parcel·la de terreny de propietat municipal situada al Parc d’Activitats Econòmiques d’Osona. Aquesta parcel·la té la qualificació jurídica de bé patrimonial. La cessió d’aquesta parcel·la ho és per temps indefinit sempre i quant es compleixi el condicionant que es destini a oficines, magatzem i aparcament de vehicles de la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal de la Comarca d’Osona.

També s’ha aprovat el conveni amb la Diputació de Barcelona pel traspàs de la carretera C-153, del p-k 0 (plaça Divina Pastora) al 0,920 (carrer Josep Vicenç Foix). El conveni comporta l’obligació per part de la Diputació de Barcelona de realitzar unes obres de millora del ferm, fent el sanejament de les zones deteriorades, extensió d’una capa de 3 centímetres d’aglomerat asfàltic en calent i repintat de la senyalització horitzontal.

En sisè lloc, s’ha aprovat definitivament el pla de millora urbana PMU 16 “Curtits Codina” polígon 1 delimitat del POUM.

També s’ha concedit una bonificació del 95% en la liquidació de l’impost per llicència urbanística a la Fundació Privada Educativa Vedruna-BCN per les obres d’ampliació al col·legi Escorial de Vic.

Un altre dels punts que s’ha tractat ha estat l’aprovació del compte general de l’exercici 2011 de l’Ajuntament, el de l’Institut Municipal d’Esports (IME), el de l’Institut Municipal de Promoció i Economia (IMPE), el de les societats municipals SERMUVIC i IMPULSVIC. El compte general ha estat publicat mitjançant Edicte al Butlletí Oficial de la província de Barcelona, del dia 11 de juliol de 2012, i al tauler d’anuncis de la Casa Consistorial, durant quinze dies i vuit més, des de l’endemà de la seva publicació, sense que, en aquest període s’hagi presentat cap reclamació ni objecció.

També s’ha acordat, acceptar la devolució de 9 bicicletes que estaven cedides a la Fundació Universitària Balmes. Aquestes bicicletes ara es cediran a el Seminari Diocesà (6) i a l’alberg Canonge Collell (2), durant un termini de dos anys, prorrogables per dos anys més. Les bicicletes es destinaran a promoure la mobilitat sostenible i el transport no contaminant entre la societat estudiantil.

En desè lloc, s’ha tractat admetre a tràmit la iniciativa per a l’aprovació de la modificació de l’ordenança municipal reguladora de les llicències urbanístiques de Vic. En aquest sentit, s’ha designat la comissió d’estudi, de conformitat amb l’article 62 del ROAS, encarregada de redactar el text de l’avantprojecte d’aprovació de la modificació de l’ordenança municipal reguladora de les llicències urbanístiques de Vic. Aquesta comissió està formada per representants tècnics municipals.

Aquest ple municipal també ha admès a tràmit la iniciativa per a l’aprovació de la modificació de l’ordenança municipal sobre reclams publicitaris i s’ha designat la comissió d’estudi formada per tècnics municipals.

També s’ha proposat la modificació de l’ordenança Municipal de Circulació de Vehicles i Vianants amb l’objectiu de millorar la gestió del control de les zones d’aparcament reservat a la via pública. Per aquest motiu, igualment s’ha creat una comissió d’estudi formada per regidors i tècnics municipals.

Aquest punt s’ha retirat de l’Ordre del Dia. Aprovació del conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal per la recollida d’animals de companyia abandonats.

El ple també ha aprovat declarar festes laborals de caràcter local a Vic per a l’any 2013 el dilluns, 20 de maig i el divendres, 5 de juliol –festa de Sant Miquel dels Sants-.

Finalment, el darrer punt del ple, ha estat encarregar la gestió de la licitació i execució del “Projecte d’urbanització de l’accés a la incubadora tecnològica i espais per a grups de recerca” a la societat Parctec Vic, S.L, com a obra complementària i necessària del projecte finançat pel FEDER.

El ple d’avui ha debatut tres mocions presentades per diverses formacions polítiques.

A / MOCIÓ CONJUNTA DE TOTS ELS GRUPS MUNICIPALS EN CONTRA LA LIBERALITZACIÓ DELS HORARIS COMERCIALS. APROVADA PER UNANIMITAT. La moció s’ha aprovat per unanimitat. El document exposa una crítica a la modificació anunciada a la proposta del Reial decret llei que modifica el marc estatal en matèria d’horaris comercials ja que suposen un canvi de model comercial i una invasió de les competències pròpies de la Generalitat de Catalunya. La moció considera, entre d’altres, que l’ampliació dels horaris comercials no augmentaran ni el consum ni la renda familiar, que destruirà llocs de treball al teixit comercial de proximitat i que dificultarà la conciliació de la vida laboral i personal. En aquest sentit, la primer tinent d’alcalde i regidora de Comerç, Anna Erra, ha explicat que l’Ajuntament va rebre la petició de les associacions de comerciants de Centre Vic, GAP, Remei-Estadi i Mercat Municipal perquè “ens hi suméssim” i ha afegit que, a més de les raons exposades, “també rebutgem aquesta possible nova llei perquè envaeix les competències de la Generalitat”. Els diferents grups al consistori han defensat el model de comerç català, basat en el petit i mitjà comerç i distribuït pel centre de les ciutats el que contribueix a la seva dinamització.

B/ MOCIÓ DE PxC PER A LA SUPRESSIÓ DEL SENAT. DESESTIMADA

C/ MOCIÓ D’URGÈNCIA DE LA CUP-ERC-SI I ICV PER LA DECLARACIÓ MUNICIPAL D’INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA

Tot i que la CUP havia presentat aquesta moció a l’ordre del dia, l’ha retirat i s’ha sumat a la presentada per urgència per ERC a la qual també s’hi ha afegit SI i ICV. També hi ha votat a favor CiU. Hi ha votat en contra PxC i s’ha abstingut el PSC:

Aquesta moció declara ‘Vic territori català lliure i sobirà’. També insta al president de la Generalitat i a la presidenta del Parlament de Catalunya ‘que iniciïn en el termini més breu possible, en tot cas abans del dia 11 de setembre de 2014, el procés de declaració de sobirania nacional catalana i convoquin els referèndums i comicis necessaris per preparar de manera convenient la transició cap al nou estat català’.

En el text de la moció també s’apel·la ‘a l’esperit cívic de tot Europa i en especial a l’Estat Espanyol, per tal que s’imposi una resolució democràtica dels conflictes i s’avanci en els ideals de la pau, el treball i la llibertat, l’amistat i la germanor entre el pobles del món’.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha argumentat el vot favorable de CiU a aquesta moció ‘perquè encaixa perfectament amb l’esperit de l’11S’ i també ha advertit a totes les formacions polítiques ‘que la nostra nació passa per un moment molt important i amb un futur que cal que construïm junts’. També ha posat de relleu la gran tasca que està duent a terme l’Assemblea Nacional Catalana amb ‘un projecte nacional que cohesiona’.

El regidor portaveu d’ERC, Joan López, que ha defensat la moció, ha estat acompanyat d’alts dirigents del seu partit com Oriol Junqueras, Marta Rovira, Anna Simó, Alfred Bosch, Joan Puigcercós i Oriol Amorós, entre d’altres.

La regidora de la CUP, Georgina Rieradevall s’ha mostrat satisfeta d’haver arribat a un acord tant ampli, tot i haver rebaixat la seva moció inicial, i el regidor de SI, Iban Lapeira ha explicat que ‘no és la moció que ens hagués agradat presentar’ referint-se a que hagués estat més ambiciosa, però ha posat de relleu que ‘Vic sempre ha estat la capital de l’independentisme’. Finalment el regidor d’ICV, Xavier Tornafoch ha dit que ‘estarem al costat d’un estat català independent i amb prosperitat econòmica’. El PSC ha argumentat la seva abstenció perquè ‘creiem en el federalisme, tot i que no som antiindependentistes’.

Informació de l’ACN de la reunió de la permanent d’ERC a Vic

Junqueras replica a Navarro que “no cal que sigui independentista, sinó demòcrata”

El president d’ERC afirma que el PSOE “històricament no ha fet cap pas cap al federalisme, com li reclama el PSC”

MARTÍ, MAR – ACN · ID 684479
El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha replicat al primer secretari del PSC, Pere Navarro, que “no ha de patir si no és independentista”, ja que “nosaltres no li demanem que ho sigui, sinó que sigui demòcrata i accepti que els ciutadans de Catalunya tenen dret a decidir el futur del seu país”. D’aquesta manera, Junqueras ha respost al clam ‘No som independentistes. No a la independència’, proclamat aquest diumenge per Navarro a la Festa de la Rosa, després de demanar a Rubalcaba que promogui un model federalista. Respecte aquest fet, Junqueras ha manifestat que el PSOE “mai a la història ha fet cap pas en el camí del federalisme” i, per tant, “no esperem res del PSOE ni tampoc de Rubalcaba”.

En declaracions després de la reunió extraordinària de la Permanent Nacional d’ERC que s’ha celebrat aquest dilluns a Vic, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha volgut respondre a la proclama feta aquest diumenge pel primer secretari del PSC en què anunciava que el PSC “no és independentista”, assegurant-li que “no ha de patir, perquè no li demanem que sigui independentista, sinó que sigui demòcrata i accepti que els ciutadans de Catalunya tenim dret a decidir el nostre futur”. En aquest sentit, Junqueras ha demanat a Navarro que “posi data a la democràcia” i que “entre tots ens comprometem a donar l’opció als ciutadans de fer sentir la seva veu”.

A més, el president d’ERC ha denunciat que el PSOE, al llarg de la història, “no ha fet mai cap pas en el camí cap al federalisme, com ara li reclama el primer secretari del PSC”. Per tant, ha dit Junqueras, “no esperem res del PSOE ni tampoc de Rubalcaba”. Aquest diumenge, amb motiu de la festa de la Rosa, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va avisar que si Mas cerca “trencar” amb Espanya “tindrà els socialistes en contra”.
“En el millor dels casos dirà que no i en el pitjor marejarà la perdiu”

Respecte a la reunió entre Mas i Rajoy convocada per aquest dijous a la Moncloa, Junqueras ha manifestat que “parlar amb l’Estat no serveix de res, perquè així ens ho ha ensenyat la història, ja que sempre incompleix els seus compromisos”. A més, el president d’ERC ha afirmat que Rajoy “en el millor dels casos ens dirà directament que no i, en el pitjor, marejarà la perdiu i ens farà perdre el temps”.

Per això, Junqueras ha recomanat a Mas que “no perdi el temps parlant amb l’estat espanyol” i ha assegurat que “on ha d’anar a dialogar el president és dins del propi país”. Junqueras ha manifestat que “la principal fortalesa que té el país són els seus ciutadans i, si aquesta és la nostra força, hem de donar veu als ciutadans de Catalunya”.

COMENTARIS

LA PREGUNTA

És positiu que s’hagi reunit la taula de diàleg?

En aquesta enquesta han votat 348 persones.
 

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.