Osona i el Ripollès han apostat de manera clara per Junts per Catalunya (JxCat). De fet, el partit de Carles Puigdemont s’ha imposat en gairebé tots els municipis de les dues comarques, repetint una fotografia que ja es va produir en les últimes eleccions catalanes del 21 de desembre de 2017. A Osona, Junts per Catalunya s’enfila fins al 42% dels vots, pateix una mínima reculada respecte a fa tres anys –quatre punts–, però en cap cas trontolla el seu lideratge respecte a Esquerra (22,8%), a qui treu 20 punts. En territori osonenc, la CUP (10,5%) és la formació política que més creix respecte al 2017 –4,56 punts– i manté una tercera posició que ja va assolir en les passades eleccions generals del novembre del 2019. Pel que fa al PSC, els socialistes també guanyen vots a Osona i assoleixen un valuós 9,6%. El PNC, amb la vigatana Marta Pascal al capdavant, ha obtingut 181 vots, el que representa un 0,27% dels vots totals.
Al Ripollès, JxCat també s’imposa amb claredat amb un 37,9% dels vots. La davallada en percentatge és de 7 punts, que segurament es reparteixen entre els 4 punts que creix el PDeCAT (4,2%) i la CUP (9,2%). La llista de la qual forma part l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, treu 14 punts a Esquerra (23,5%). El PSC recupera el tercer lloc comarcal. Els socialistes són la força que més creix respecte al 2017 –4,87 punts–, arribant a l’11,8%.
En la mateixa línia del que ha passat a Catalunya, Ciutadans s’ensorra a Osona i el Ripollès, i apareix amb força Vox, que hi suma 2.138 i 396 vots, respectivament, superant així En Comú Podem en la sisena posició. Pel que fa als blocs que han marcat la política catalana en els últims anys, a les dues comarques l’independentisme assoleix el 75% dels vots. Els resultats d’aquest diumenge obren la porta del Parlament a sis diputats d’Osona i el Ripollès: Anna Erra i Jordi Munell (JxCat), Marta Moreta i Ramon Espadaler (PSC), Marc Parés (ECP) i Teresa Jordà (Esquerra). També hi serà la moianesa Basha Changuerra (CUP).
El 14-F deixa per a la història la xifra més baixa a Osona i el Ripollès pel que fa a participació en unes eleccions al Parlament de Catalunya. A Osona han votat un 59,9% dels electors, mentre que al Ripollès la dada se situa en el 57,2%. Fins ara el mínim se situava en el 66% i el 64%, respectivament. Com és habitual, les dues comarques han superat la mitjana de participació catalana, que ha estat un 54%, en una clara mostra que la pandèmia i la desafecció política han passat factura a les urnes.
{{ comment.text }}