El 14 de març de 2020, ara fa dos anys, el govern espanyol va decretar l’estat d’alarma per la Covid-19. A Osona, les primeres mesures de restricció de la mobilitat i que també afectaven l’activitat econòmica, van arribar pocs dies després que es diagnostiquessin els primers casos de coronavirus. Des de llavors, una tercera part de la població de la comarca l’ha passat. En total s’han diagnosticat 54.500 casos, hi ha hagut més de 17.000 ingressos i 787 persones han perdut la vida per causes relacionades amb el virus.
La vacunació ha suposat el gran punt d’inflexió en la pandèmia: a Osona, amb prop del 80% de la població amb pauta completa, se n’han posat més de 314.000 dosis. Ara fa dos anys, i abans del confinament total decretat per l’estat espanyol, hi va haver el de la Conca d’Òdena.
Va ser el moment en què Mònica Carol, cap de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública a la Catalunya Central, va adonar-se de la magnitud de la crisi sanitària que estava arribant. Ara, en una entrevista a El 9 NOU i El 9 TV, ha fet balanç del cost professional -però també personal- que li ha suposat posar-se al capdavant d’un servei que, sense descans, ha monitoritzat les dades de la pandèmia.
{{ comment.text }}