“FontVergés SL . Des de 1932”. Aquesta insígnia és a l’entrada de la nau que acull des de fa una setmana l’empresa de poms Viefe, de Sant Pere de Torelló. Una nau de poc més de 3.000 metres quadrats que els permet deixar enrere tres locals diferents dins del poble i amb prou capacitat per créixer els propers anys. 1932 és la primera data de la qual es troben proves de l’empresa de torneria Font Vergés a Sant Pere de Torelló, fundada pel besavi de Josep i Marc Font, fills de cosins i quarta generació de la família. El seu besavi va fundar una empresa de de botons de fusta que s’ha convertit gairebé 80 anys després en una moderna companyia de disseny i venda de poms per a portes i mobles.
Fa 12 anys i amb l’inici de la crisi financera, Josep i Marc Font, que ja havien agafat el relleu en la direcció de l’empresa als seus pares, van pensar a produir “un altre producte que no fossin botons i complements per al sector de la moda per no tenir tots els ous a la mateixa cistella”, i veient que amb els materials que treballaven hi havia possibilitats van començar a dissenyar poms. Les dues produccions van anar convivint fins l’any 2018, quan els botons van passar a la història. Seguint, però, amb la filosofia de diversificar, aquest any han posat en marxa un catàleg de penjadors “amb el qual portàvem treballant un any” i del qual veuran els fruits els propers mesos. El que sí ha crescut i s’ha fet lloc al mercat és el sector de poms i agafadors. En fan amb diversos materials com l’alumini, l’acer, l’acrílic o el zamac, però també la fusta, material d’origen de l’empresa, i a demanda del client, majoritàriament fabricants de cuines o de mobles tot i que també tenen botigues. L’empresa no es planteja per ara tenir una botiga virtual pròpia, tot i que “sembla el camí”. Compta amb un equip extern de dissenyadors i un d’intern i ja ha fet dues convocatòries d’un concurs de disseny dotat amb premi i els royalties de la venda del producte. L’any 2012 venien mig miler d’unitats de poms i actualment “hem superat els 5 milions d’unitats”, expliquen els dos directius.
La nova nau inclou unes àmplies oficines amb capacitat per créixer, sales de reunions i despatxos així com un magatzem –d’uns 2.000 metres quadrats– i un taller on s’empaqueten i es preparen els productes i on es fa el control de qualitat. Té una trentena de treballadors, ja que la producció es fa majoritàriament a la Xina tot i que hi ha “un 10% de producció local”, expliquen. Amb la nova seu, l’empresa afronta una nova etapa de creixement i consolidació després d’haver-se reinventat.
Creixement del 55% el primer trimestre d’aquest any
L’any 2020 va tenir per a Viefe dos mesos dolents arran de la pandèmia, però la recuperació va ser molt més bona del que esperaven i dels 7 milions del 2019 van passar a facturar 8,3 milions d’euros. Els tres primers mesos d’aquest any el creixement està sent del 55% de les vendes i esperen acostar-se aquest 2021 als 11 milions de facturació. El creixement de les vendes en aquest primer trimestre ha estat molt important a Europa, traient la península Ibèrica, “d’un 70% més de vendes”, expliquen, tot i que han notat que Espanya, “que estava estancada”, s’ha revifat i representa prop del 40%.
Tot i que l’empresa és present a més de 50 països de tot el món encara té camp per córrer. En aquest sentit, l’estratègia prevista a inicis de l’any passat d’entrada al mercat nord-americà ha quedat aturada per la Covid. “Vam poder anar a una fira a Las Vegas i hi tenim clients però no hem pogut créixer amb la força que prevèiem”, expliquen. A finals de l’any 2019 van posar en funcionament un punt logístic en un magatzem al Canadà, preveient l’entrada al mercat americà. Actualment “ja tenim una persona experta en Orient Mitjà i Àfrica per entrar en aquest mercat” i probablement aplicaran la fórmula d’un magatzem amb un partner del Canadà amb el sud-est asiàtic.
Un nou producte
El de la fotografia és un dels models de penjadors que dissenyen i fabriquen des de Viefe. El catàleg és de 90 referències i ja comencen a sortir al mercat en embolcalls sense plàstic. Sant Pere de Torelló
{{ comment.text }}