EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vigilant les vaques des del cel

L’empresa Exodronics ha fet una prova pilot per valorar la funció d’un dron en la vigilància de les vaques

En moltes zones de Catalunya hi ha ramats de vaques que pasturen per la muntanya. És el cas, sobretot, de les de la raça autòctona bruna dels Pirineus. La federació que agrupa les associacions comarcals de la raça bruna dels Pirineus, Februpi, i l’empresa Exodronics, sorgida del Hub Mas Vinyoles de Sant Pere de Torelló i que té com a partner Catuav de Moià, han fet una prova pilot per valorar la funció d’un dron en la vigilància de les vaques mentre estan pasturant. El gerent de Februpi, Martí Orriols, explica que actualment el control del bestiar a la muntanya, “on hi està al voltant de set mesos”, es fa amb uns collars electrònics que porten una bateria col·locats en una part del ramat “perquè posar-ho a cada animal seria molt car”. Aquest dispositiu té un cost de manteniment mensual i el canvi de les “bateries s’ha de fer molt sovint”. Un ramader visita el ramat un cop a la setmana, però ni una ni l’altra opció “són suficients si es perd un animal o li passa alguna cosa”.

Amb la prova pilot que s’ha fet amb un dron es podria tenir tota la informació al moment “i a un millor cost”, diu Orriols, L’empresa Exodronics va fer a finals de l’any passat unes proves amb un dron convencional d’hèlixs o multicòpter i amb un d’ala fixa o planejament i combinat amb les solucions informàtiques de localització i recompte. El resultat va ser “molt positiu”, perquè en el cas d’observar alguna anomalia en el bestiar o alguna baixa s’avisa directament al telèfon mòbil del ramader, que “s’hi pot acostar”. A més, el dron pot identificar cada animal pel seu número.

Com explica Jordi Crespo, responsable d’Exodronics, les proves “han permès veure les noves possibilitats que s’obren als ramaders per millorar la gestió de la ramaderia extensiva”. A més de l’estalvi de temps i costos disposen d’un “enllaç de vídeo en temps real per monitoritzar els ramats i el territori” i la informació que aconsegueixen “a través de les eines de postprocessat informàtic de les imatges tèrmiques és molt rica”. A partir d’ara, l’empresa treballa en un software complet i adequat a les necessitats dels ramaders que porten unes bateries de més llarga durada. La vigilància amb drons, sobretot els d’ala fixa o planejament, que tenen més autonomia, també permet la programació d’aquests. “Així, es pot programar perquè s’engegui a una hora concreta, faci el vol de reconeixement i torni al seu lloc”, explica Orriols, que ho veu com una bona solució “sempre que el preu sigui raonable”. En tot cas, Februpi es faria càrrec d’un tècnic de vol, “que és necessari” per tal que pugui treballar per a tots els ramaders que adquireixin el dron.

Seria un pas més per a una millor eficiència i estalvi en la gestió de les pastures i per la tranquil·litat del ramader, sobretot pel que fa a la reducció de les baixes. Februpi aglutina set associacions comarcals situades a les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Berguedà-Osona, la Cerdanya, el Ripollès, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà i té un centre de testatge a Bellestar (Alt Urgell).

Solucions reals des d’una empresa jove

Exodronics va néixer el novembre del 2019 de la mà de Catuav, empresa pionera en el desenvolupament de drons a Catalunya, i el Hub Mas Vinyoles, que impulsa la inversió en noves empreses del sector tecnològic i verd. Pensats per treballar en tots els sectors econòmics, compta amb el model Exo C2L i en desenvolupa variants. I no només per anar per l’aire. L’empresa va presentar fa un mes a l’illa de Lanzarote un nou aparell, un dron no tripulat per al rescat aquàtic de persones.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 891 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't