EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

25 anys de Mercat Medieval

Per motius de seguretat per l’amenaça persistent de la Covid, el Mercat surt del seu emblemàtic decorat, el nucli medieval antic, per reubicar-se a l’entorn de les rambles

El Mercat Medieval de Vic naixia l’any 1996 com un complement més a l’aleshores Fira de Sant Nicolau, preàmbul de tot un seguit de propostes vinculades a la proximitat del Nadal. Des del primer moment, però, ja va exhibir un poder de convocatòria que gairebé va sorprendre els mateixos organitzadors, i consolidant-se com una de les propostes lúdiques de referència pel pont de la Puríssima arreu del país. Després del parèntesi de l’any passat, el Mercat Medieval celebra enguany la 25a edició i, alhora, les noces de plata. Excepcionalment, i per motius de seguretat per l’amenaça persistent de la Covid, el Mercat surt del seu emblemàtic decorat, el nucli medieval antic, per reubicar-se a l’entorn de les rambles.

També s’ha apostat per una versió llarga de la fira, amb cinc jornades, de dissabte a dimecres. Malgrat que cinc dies “es poden fer llargs”, l’objectiu és facilitar que els visitants “quedin més repartits”, va defensar en la presentació el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca, apel·lant a la “corresponsabilitat de tothom” per mantenir una fira “segura”.

El Mercat Medieval comptarà amb una xifra similar de parades dels últims anys, que s’estendran per les rambles de Sant Domènec, del Passeig, del Carme, del Bisbat i dels Montcada; la plaça del Carbó; els carrers Soledat i Hospital d’en Cloquer; la zona de L’Atlàntida i les Adoberies, i els parcs Jaume Balmes i Jaume Portell. Pel que fa a les tavernes també es concentraran en espais concrets, en lloc de repartir-les per tot el recorregut, per esponjar millor el moment en què els visitants es trauran la mascareta per consumir. L’entorn de la fira s’amenitzarà amb la tradicional recreació d’oficis i amb unes 200 actuacions itinerants de dansa, música i teatre. Precisament, la commemoració de la 25a edició es notarà, bàsicament, amb una renovada aposta per propostes “de gran qualitat”, com la que oferiran la companyia coreogràfica Abanderats de Tortosa o la companyia francesa de marionetes gegants Paris Bénarès.

Un any més la fira s’implica en la campanya “Suma’t al zero”, amb accions com la utilització de gots reciclables a les tavernes i el no lliurament de bosses de plàstic a les parades. D’altra banda, per tal de minimitzar el malbaratament alimentari, l’últim dia de la fira les tavernes que tinguin excedent d’aliments hauran de portar els seus productes a la residència de les Germanetes dels Pobres. Pel que fa a la decoració dels carrers, ha tornat a anar a càrrec de diferents entitats socials de la ciutat.

Cap a una Setmana Medieval

L’Ajuntament vol aprofitar el gran aparador que representa el Mercat Medieval per fomentar el coneixement de la ciutat, amb la temàtica medieval com a fil conductor, també entre els vigatans. “Volem que no només es gaudeixi del Mercat aquests quatre o cinc dies, sinó que hi hagi tota una setmana de coneixença del que és la ciutat medieval”, va apuntar Titi Roca. La Setmana Medieval es començarà a visualitzar l’any que ve i comptarà, com a equipaments de referència, amb el nou Vicpuntzero i el mateix MEV, que cada any per aquestes dates ja reforça els horaris de visites i les propostes adreçades a un públic familiar. Enguany, per exemple, estrenarà una visita que analitza com la pesta negra del segle XIV va impactar en la societat medieval i la producció artística. Serà aquest dissabte, a les 12 del migdia.

La reformulació de ‘L’assalt de l’Altarriba’

Un dels muntatges teatrals paral·lels al Mercat més celebrats, L’assalt de l’Altarriba, que mobilitzava mig centenar d’actors per vuit espais emblemàtics del centre històric, viurà aquest any un gir de guió. Després de set edicions, reneix sota el nom de La trifulga de l’Altarriba, protagonitzada per una suposada companyia de comediants, Los Canyots –integrada per vuit actors i músics–, que narraran, 50 anys després dels fets, l’intent d’assalt de la ciutat protagonitzat pel senyor d’Altarriba el 1475. “No serà una recreació sinó una explicació dels fets”, apuntava en la presentació el director del muntatge, Pep Simon. L’adaptació teatral ha anat a càrrec de Montse Albàs, que ja va fer la del primer muntatge. Les escenes recorreran quatre espais (plaça Gaudí, plaça de la Catedral, parc Jaume Balmes i zona de les Adoberies). Se’n faran sis representacions: dissabte tarda, diumenge matí i tarda, dilluns tarda, dimarts tarda i dimecres matí

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 244 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't