EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Arrelats a la sardana

El 14è Aplec Comarcal de sardanes, que va tenir lloc a Sant Julià, va homenatjar l’històric Dante Miravet, de 93 anys

La sardana és un ball col·lectiu per excel·lència, la suma de diferents individualitats a l’entorn d’una rotllana. A voltes, però, aquestes individualitats han exercit un paper clau per difondre i fomentar aquesta dansa. És el cas del vilatortí Dante Miravet, de 93 anys, ànima i motor de l’Agrupació Sardanista de Sant Julià, amfitriona del 14è Aplec Comarcal d’Osona, que aquest diumenge li va retre homenatge després de tota una vida consagrada a preservar i difondre el que és, també, símbol de Catalunya.
Miravet es va enamorar de la sardana de molt jove. Fill de Barcelona, la seva família va deixar la ciutat fugint dels bombardejos de l’aviació italiana i de seguida va teixir llaços a Osona, primer a Folgueroles i després a Vilalleons, on ell va començar a treballar com a mosso a la casa de pagès de la Boixeda. Des d’allà anava a Taradell sempre que hi havia trobada sardanista. Li agradava observar atentament com els balladors, agafats de les mans, puntejaven els compassos, i de tant fixar-s’hi un dia es va atrevir a ballar. Tenia només 13 anys, però acabava de descobrir una passió que l’acompanyaria tota la vida.
A partir d’aquí, Miravet va anar bastint un extens currículum al voltant de la sardana. Sempre a cavall de Barcelona i Osona, ha organitzat cursos de formació, aplecs, audicions, ballades concerts… I ha estat fundador, dansaire o entrenador de com a mínim set colles de competició, entre les quals Dolça Catalunya, Alsina o Noguera. L’afició l’ha compartit amb la seva dona, Rosa Peris, que el 1958 fins i tot ballava de concurs estant embarassada del seu fill Jaume, actual president de l’Agrupació Sardanista de Sant Julià.
En un article a la revista local Vilatorta, Miravet explicava fa tres anys que el seu desig és que l’univers de la sardana no llangueixi per falta de jovent, i animava la ciutadania a estimular i avivar la dansa més bella de totes les que es fan i es desfan, tal com la va definir el poeta Joan Maragall.
Precisament amb l’objectiu que la sardana no es perdi, el 2007 va ser un dels recuperadors de l’Aplec Comarcal d’Osona, que aquest cap de setmana feia parada a Sant Julià en la seva 14a edició, coincidint amb la celebració del 50è aniversari de l’Agrupació Sardanista de Sant Julià. Tot plegat es va haver d’ajornar un any per l’esclat de la pandèmia.
Curiosament, la celebració de l’aniversari de l’agrupació es va interrompre, tot just començar, amb el concert que el 8 de març de l’any passat va protagonitzar La Principal de la Bisbal, i aquest dissabte la mateixa cobla va ser l’encarregada d’obrir, a la plaça Major, el programa de l’aplec. Al finalitzar, el públic es va traslladar a la plaça Catalunya, on va tenir lloc un altre dels moments especials en clau local, la inauguració de l’Estela de la sardana, una escultura dedicada a la commemoració del 50è aniversari de l’Agrupació Sardanista de Sant Julià.
Durant els parlaments, l’actual president, Jaume Miravet, va agrair tant les sis impulsores de l’entitat, l’any 1970, com la trentena de persones que han passat per la junta tots aquests anys. “Tenim 200 socis i alguns hi són des del primer dia”, va voler recordar Miravet. L’entitat espera anar recuperant part dels actes ajornats l’any passat, com els concerts de les festes majors de Sant Julià i de Vilalleons o el de Nadal al Saló Catalunya.
“És un goig poder acollir a Sant Julià aquest aplec comarcal”, va remarcar Joan Carles Rodríguez, en la doble condició d’alcalde del municipi i de president del Consell Comarcal, tot recordant que els mesos de pandèmia també havien estat una autèntica “patacada” per a totes aquelles activitats que comporten “contacte i activitat social”, com les sardanes. Rodríguez va llançar el seu “clam” particular per animar a participar i col·laborar amb el teixit associatiu del poble.
La jornada central de l’aplec va tenir lloc aquest diumenge a la tarda, amb la presència de les cobles Ciutat de Girona, Jovenívola de Sabadell i La Principal del Llobregat, que van aplegar un gran nombre de gent a la zona esportiva municipal. A més de Dante Miravet també es va homenatjar el compositor i sardanista Sigfrid Galbany (Cabrils, 1936) i es va lliurar l’estendard de l’aplec de l’any que ve als Hostalets de Balenyà.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 140 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't