Imiten la forma d’un llibre, però no ho són, ni tampoc són de paper. Són de fusta i estan col·locades en tres places de Sant Quirze des de fa uns dies. La forma, però, fa intuir el que s’hi pot trobar a dins: llibres. Són les biblioteques exteriors o minibiblioteques que han promogut els regidors i regidores infantils del municipi a proposta de l’escola Segimon Comas, amb la voluntat de fomentar la lectura i fer intercanvi de llibres. Aquest dimecres al matí, al mirador de la plaça Bisaura, hi arribaven els alumnes d’Educació Infantil per fer la tercera de les inauguracions d’aquests armaris que contenen, de moment, contes i llibres infantils.
Els acompanyaven l’alcaldessa infantil, Ona Vila, i les regidores infantils Romaysa Cobba, Erola Vilageliu i Mireia Crous, que eren les encarregades d’explicar als més petits de l’escola què són les minibiblioteques. “És una biblioteca exterior que serveix perquè la gent hi deixi llibres, llegeixi i els torni” o “si els agrada se’ls puguin quedar i a canvi n’hi deixin un altre”, detallaven. “S’hi poden portar llibres en bon estat perquè en gaudeixi tot el poble”, afegien.
A la plaça Bisaura, amb la inauguració els alumnes n’hi van acabar deixant 11. I per fer-ho se’ls van anar passant en cadena fins a dipositar-los a l’armariet en forma de llibre.
Els primers llibres els ha cedit la biblioteca del poble, detallava l’alcalde, David Solà (Som Poble-CUP). Però aquesta no ha estat l’única col·laboració del projecte. Quan van rebre la proposta van veure que “encaixava” amb el que es treballa des de la Comissió de Cultura. Per desenvolupar-ho van demanar la col·laboració d’un fuster del poble, Joan Icart, que ha fet els armariets. De la decoració se n’ha encarregat la pintora Ruth Bau. Cada biblioteca té les tapes del llibre de fusta negres i les pàgines d’un color diferent: verd, violeta i blau. Amb aquests vol fer referència a les històries, a la llibertat, a cuidar l’entorn, i al feminisme i reivindicar “els problemes que han patit les dones per ser autores”, amb el violeta. “És diferent del que pinto normalment” però hi ha afegit “línies multicolors” i formes geomètriques del seu estil.
La directora de l’escola, Pilar Salamanca, recordava que fa dos cursos que per Sant Jordi surten al carrer a fer activitats literàries. I d’aquí va sorgir el projecte: “Ja que anàvem a llegir contes i fer activitats pel poble podíem tenir un lloc on tenir contes, llibres…”, amb la idea també “d’establir vincles que ens enforteixin com a comunitat educativa”. De fet, afegia Solà, s’han ubicat en places –la plaça Major, la Bisaura i la Comtessa Ermessenda– on hi ha mobiliari urbà que permet seure i llegir. I ara ja poden gaudir de la lectura a l’aire lliure. Tardoral de poesia a Sant Pere, amb Veupoètica
{{ comment.text }}