De botifarra blanca, negra i d’ou; de porc rostit; de cansalada; o de truita de bacallà. Els entrepans de Dijous Llarder a la plaça Major de Vic atreuen centenars de visitants, alguns de la comarca i d’altres de fora. Un dels més demanats és el de porc rostit i és que fer-lo requereix més de 15 hores preparació. En total, l’organització preveu vendre fins a 6.000 entrepans. De fet, enguany es rostiran més porcs que mai, tres al matí i un al vespre. Eduard Aliberch, president d’Osona Cuina, ha explicat que tots els porcs que es rosteixen són de la raça Duroc i engreixats a Osona. Enguany, coincidint que Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia 2025, se celebraran activitats tot el cap de setmana.
La prova de l’èxit del Dijous Llarder a Vic són les cues a la plaça per adquirir un entrepà. Osona Cuina organitza el Dijous Llarder des de l’any 2003 amb l’objectiu de posar en valor la cuina vinculada al porc, el producte estrella de la zona. Enguany es repeteix el format ampliat que es va estrenar fa dos anys, des de les 9 del matí i fins a les 10 del vespre en què es podrà esmorzar, dinar i sopar. A més, a la plaça s’hi ha instal·lat un escenari on, al llarg de tot el dia, hi haurà diverses activitats per a tots els públics.
El president d’Osona Cuina, Eduard Aliberch, ha explicat que el Dijous Llarder és la festa “emblemàtica i per excel·lència” del col·lectiu i subratlla que és un “gran orgull” poder-la fer a la plaça Major. Aliberch ha celebrat que des de bon matí la plaça ja s’ha omplert de gent i confia que “tot el dia sigui així”. De fet, assegura que és difícil calcular els visitants que tenen, però avança que preveuen vendre fins a 6.000 entrepans, una xifra que preveu que sigui superior a la de l’any passat.
Aliberch ha detallat que el producte “estrella” d’aquest Dijous Llarder és el porc i ha explicat que tots els porcs són engreixats a Osona i de la raça Duroc. Per la seva banda, Santi Masallera xarcuter de Ca la Tresona i un dels integrants del col·lectiu Osona Cuina, explica que el Dijous Llarder és un dia “molt important” per al porc i tot allò que l’envolta: “és el nostre ADN, l’ADN d’Osona”. Masallera és un dels encarregats de portar els porcs a la plaça i relata que ja els hi van arribar el dilluns. “Els vam estirar en una mena de taules, perquè han d’estar estirats, i els vam obrir amb uns ganivets. Un cop oberts, els vam posar sal i pebre perquè vagin macerant”, ha detallat el xarcuter.
“És una festa imprescindible”
La Maite és veïna de Malla (Osona) i cada any va a la plaça Major de Vic a buscar un entrepà pel Dijous Llarder. Assegura que és una festa “imprescindible” per als osonencs i diu que no se la perd mai. “Ara estic jubilada, però quan treballava m’escapava també a buscar un entrepà per dinar”, ha relatat. L’Anna és nascuda a Barcelona, però fa anys que viu a Vic, Assegura que és una festa “molt important” i una tradició “molt bonica i difícil de trobar a Barcelona”.
El Dijous Llarder s’allargarà durant tot el cap de setmana
La celebració del Dijous Llarder a la plaça Major de Vic és organitzada pel col·lectiu Osona Cuina i l’Ajuntament de Vic. Amb motiu del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 s’amplien les activitats amb un cap de setmana dedicat a la cultura xarcutera amb el títol de ‘El Dijous llarder… i el cap de setmana també’.
D’aquesta manera, els dies 1 i 2 de març la Casa Ricart es convertirà en l’Aula de l’Embotit, un espai dedicat a la difusió i promoció dels embotits tradicionals catalans. L’espai acollirà un programa d’activitats que inclourà tastos, tallers i presentacions que giraran al voltant de la cultura xarcutera amb una important presència de productes i establiments de Vic i d’Osona. Una de les activitats destacades serà l’entrega del guardó Llonganissa d’Or 2025, atorgat per la IGP Llonganissa de Vic, que aquest any es concedeix a la Conselleria d’Agricultura.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't