Van començar servint un berenar a la plaça Major de Vic i un sopar dolç al restaurant Divicnus el desembre de 2021. Llavors tot just eren sis membres, però la proposta ja resultava inèdita i novedosa. Un any i mig després, el col·lectiu Taula Dolça ja aplega 13 cuiners de postres, pastissers i xocolaters de la comarca, la majoria molt joves. I Déu-n’hi-do del soroll que ja han fet fins ara. Els quedava pendent, però, una posada de llarg. I la van fer aquest dimecres, a El Prat Verd de Malla, oferint una autèntica experiència gastronòmica al voltant de la cuina dolça. El centenar de comensals que hi van assistir no l’oblidaran.
“El nostre objectiu és posar el món de la pastisseria a l’avantguarda i donar a conèixer el nostre ofici al públic en general”, reiterava en la presentació de la vetllada Arnau Arboix, president del col·lectiu. “Volem donar visibilitat a la pastisseria perquè deixi de jugar a la segona divisió de la gastronomia”, afegia Lluc Crusellas, el més mediàtic dels membres de Taula Dolça, per la seva condició de flamant millor xocolater del món. El mateix Crusellas recordava que el col·lectiu resta obert “a tothom que vulgui sumar i aportar”.
Dimecres els va tocar d’arremangar-se per afrontar tot un repte: servir un àpat sencer amb l’argumental i les tècniques dolces, però en joc amb el món salat. D’aquest trencament de fronteres entre la cuina i la pastisseria en van donar fe aperitius com el milfulls d’albergínia i miso, textures amb truita de patates amb ous o un brioix de brandada, alvocat, mango i cítrics; i sobretot el plat principal, una costella de porc lacada amb xocolata, chutney de maduixa al pebre i remolatxa. I a tot això encara quedava “el moment més esperat de la nit”, anunciava la conductora de l’acte, la periodista Eva Torrents: les postres i els petits fours. Des d’un combinat de pinya, yuzu i coco fins a un núvol de xocolata negra i pebre, passant per un bombó fresc de coco, llima i tequila o una piruleta de gerds i xocolata.
Amb voluntat d’anar establint vincles amb el productors del territori, el menú va incloure alguns productes de la xarxa del Fet a Osona, com formatges de Reixagó, ous de la Riera, porc de la Rocassa, mató de la Granja Armengol, a banda del pa de massa mare de Miquel Saborit.
“Això no és pastisseria; és gastronomia de postres”, qualificava, des d’una de les taules, un cuiner de la trajectòria de Manel Molera. “El que està passant a Osona amb la Taula Dolça és molt noticiable. En un sector que sovint pateix un problema de relleu generacional, és lloable que un col·lectiu tan jove tiri endavant una iniciativa com aquesta, que pot resultar inspiradora per a d’altres territoris”, reflexionava Jaume Cot, redactor de la revista DPas, capçalera de referència per als professionals i la indústria de la pastisseria, fleca i confiteria.
La vetllada, que entre plat i plat va estar amenitzada pel saxofonista Pep Poblet, també tenia component altruista; tota la recaptació del sopar es destinarà al Rebost Solidari de Vic. Entre els comensals hi havia representants dels tres patrocinadors principals amb què ja compta el col·lectiu, Chocovic, Debic i Mas Uniformes. Aquests últims els ha proporcionat, entre d’altres, les llampants vambes grogues que lluïen els membres del col·lectiu. Un color, el groc, que ha esdevingut identificatiu de Taula Dolça. Com a detall, un ram de flors grogues de mimosa presidia el centre de cada taula. Aquesta planta simbolitza valors com la tendresa, l’elegància o l’amistat i, a més, se li atribueixen propietats antiinflamatòries o regeneratives de la pell, fet que l’ha fet mereixedora del sobrenom popular de planta miracle. El naixement de Taula Dolça també ho ha estat, un dolç miracle. Ara tocarà consolidar-lo.
{{ comment.text }}