EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Trufforum Vic creix

Des d’aquest divendres i fins diumenge, la fira, promoguda per l’Institut Europeu de Micologia, es proposa acostar al gran públic el món que envolta aquesta autèntica perla culinària, sovint encara molt desconeguda

La sisena edició del Trufforum, cinquena consecutiva a Vic, amplia i reforça el programa per continuar-se consolidant com “la gran festa de la tòfona”, en paraules del seu director, Daniel Oliach. L’evidència d’aquesta evolució és el trasllat del certamen de l’edifici del Sucre, on s’havia celebrat fins ara, al recinte firal. Des d’aquest divendres i fins diumenge, la fira, promoguda per l’Institut Europeu de Micologia, es proposa acostar al gran públic el món que envolta aquesta autèntica perla culinària, sovint encara molt desconeguda.

“Des del primer moment vam creure que aquesta podia ser una fira singular i de referència per a la ciutat”, destacava en la presentació l’alcaldessa de Vic, Anna Erra. “La idea era fer-la itinerant, però a Vic sempre ens hi hem trobat molt a gust i ara el canvi d’ubicació pot ser un nou revulsiu”, apuntava Carme Vivó, presidenta de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (Protocat). “Per nosaltres continua sent clau donar suport a aquest sector, que es troba en ple creixement, i a iniciatives com aquesta”, remarcava Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. “No ens pensàvem arribar on som avui; tornarem a posicionar Vic i Catalunya a l’entorn d’un producte que hem d’aprendre a desmitificar”, corroborava Josep Puigdollers, president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic.

El programa manté propostes troncals, com el Mercat de la Tòfona, l’Aula de la Tòfona o l’Espai de Tòfona i Ciència, acompanyats d’un ampli ventall d’activitats que tornaran a tenir en la gastronomia el seu eix vertebrador. Gràcies a la nova ubicació, els espais d’activitats estaran integrats dins la zona expositiva i totes les activitats gastronòmiques inclouran els seus tastos. El cartell de la fira tornarà a comptar amb noms propis com els dels cuiners Nandu Jubany, Quico Arumí, Thierry Tarrius, Ignasi Camps o Marc Ramos; l’escriptora Empar Moliner, o el pastisser Lluc Crusellas. Vista la bona resposta de la primera edició, el programa torna a acollir, aquest divendres al matí, l’Acadèmia de la Tòfona. Més de 200 estudiants d’hostaleria d’arreu de Catalunya seran a Vic en una matinal formativa. No hi faltarà el Congrés Internacional de la Tòfona o la reunió anual del grup de seguiment del Pla d’Acció per al Desenvolupament del sector tofoner a Catalunya. En el marc del projecte europeu Mycotour, el Trufforum Vic també acollirà un taller de Ciència Ciutadana per al Desenvolupament del Trufiturisme.

El Trufforum també amplia les activitats per a infants de l’espai Xics & Tòfona i no oblida propostes com el 4t Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires, La Tofoneta o l’espai Receptes del Món. Entre les novetats, diumenge al matí Osona Cuina servirà un esmorzar popular trufat, a partir d’una mostra d’aliments de la Cooperativa Plana de Vic, Fet a Osona i la cuina de Taula Dolça. L’entrada al recinte firal és gratuïta.

Productes trufats d’arrel osonenca

El Trufforum acostuma a ser un bon aparador de nous productes elaborats amb tòfona. És el cas de la nova cervesa trufada que hi presentaran Noir et Blanc, empresa de Prats amb botiga a Vic, i la cervesera Kibus, amb seu a Olost. “Darrere d’aquesta cervesa hi ha un any de proves”, van destacar Clara Bonshoms i Emili Gutiérrez (a la foto, el mateix dia de la presentació de la fira a la Biblioteca Pilarin Bayés).“Ho tenim tot i no ho sabem vendre”

Com a preàmbul, dimarts el Trufforum va estrenar el Culinary Hub, un taller d’innovació agroalimentària per a l’elaboració de productes trufats, enfocada a la xarcuteria i amb el suport del Gremi de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona. La jornada es va acabar amb un tast de diferents productes, amb la participació d’alguns xarcuters osonencs. És el cas del manlleuenc Cesc Colom, de Colom-Vila, que hi va presentar una somalla amb tòfona. Fa més de 15 anys que Colom va començar a elaborar productes trufats per encàrrec d’alguns restaurants i ara serveix habitualment botifarra d’ou o catalana amb tòfona, malgrat reconèixer que “a la botiga es ven poc”. David Riera, cinquena generació de xarcuters de Can Vilada, de Vic (a la foto), hi va presentar un bull blanc amb brisura i oli de tòfona, tot i admetre que no elaboren productes trufats habitualment pel cost i manca de demanda. “Hem de crear el relat i vendre la història; és el que acabarà donant valor a aquests productes”, va voler defensar Daniel Oliach, director de la fira. “Ho tenim tot i no ho sabem vendre”, va corroborar Pere Muixí, especialista del sector de la tòfona. L’acte va estar conduït per Josep Dolcet, coordinador de Formació de l’Escola de la Fundació dels Oficis de la Carn.

Paco Pérez i Jordi Basté, guardonats

Paco Pérez, xef del restaurant Miramar, de Llançà, amb dues estrelles Michelin, serà el mereixedor del títol d’Ambaixador d’Honor de la Tòfona. L’acte tindrà lloc aquest divendres al vespre, moments després de protagonitzar la sessió de creativitat del TrufforumLab. L’endemà el guardonat serà el periodista Jordi Basté, que al migdia rebrà la Tòfona d’Or, premi estrenat l’any passat amb Joan Laporta. Com a novetat, diumenge el Trufforum acollirà la final del Premi Laumont al Millor Plat amb Tòfona Negra, amb els tres finalistes cuinant-lo en directe davant del jurat.Vic

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 90 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't